Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye Gefle IF-ordföranden: "Jag har inget behov av att synas – jag får kickar av resultat"

/
  • Thomas Andersson,

Det är inte pojken med guldbyxorna som blir ny ordförande i Gefle IF Fotboll efter Leif Lindstrand.
Det är killen från Sörby som aldrig glömt sina rötter, och tackar fotbollen och Gefle IF för så mycket.
Här får ni träffa Thomas Andersson, 52. Vi ställde frågor, och fick uttömmande svar av en person som egentligen inte vill synas utan bara vill jobba, jobba, jobba.

Annons

TV: Vi testar nye ordföranden med ett Gefle IF-quiz – och så ska GIF vinna allsvenskan

Första frågan är den enklaste – varför. Varför blir du ordförande i Gefle IF?

– Jag älskar ju GIF. Jag har varit med och stöttat under rätt många år, framför allt ungdomssidan som jag växte upp i själv. Jag hade underbara ledare där, i både fotboll och friidrott och på ungdomsgårdar. Jag bodde på Sörby, på Jägargatan och på Sörbyskolan höll GIF till på den tiden. Det v-a-r Gefle IF på den tiden, allt kretsade kring Gifflan som det hette. Milanserien med Bertil Claesson som ledare. Man levde ju i en dröm på den tiden.

– Jag hade en ensamstående mamma utan bil, så jag kunde inte spela hockey. Men till GIF var det nära, fotboll och även friidrott är enkelt att vara med på.

– Jag spelade i alla lag utom A-laget. Jag kom fram hyggligt tidigt, men jag var för dålig (skratt) helt enkelt. Så jag slutade när jag gjorde lumpen. Jag blev alltså inte nån stor fotbollsspelare, men fortsatte med andra GIF-kompisar i Godis en tid.

– Jag hade inte lagt ned en timme på skolarbetet, men jag flyttade till Uppsala och började plugga. Då fokuserade jag allt på pluggeriet. Jag är rätt envis av mig, så all tid jag tidigare hade lagt på fotboll ägnade jag åt studierna i stället. Jag läste till civilekonom med inriktning mot nationalekonomi och statistik.

– Sedan har jag haft kontakt med alla gamla polare i GIF och Godis under alla år jag bott i London eller Stockholm.

Därför fick vi en bakgrund – men återigen, varför?

– Dels passar det rätt bra in i tiden. Dels tror jag att jag har något att tillföra GIF. Jag börjar se målsnöret på mitt nuvarande jobb. Jag är delägare i en firma som är Sveriges äldsta hedgefond, som expanderat till London och Singapore.

– Jag har klarat av att genomföra en generationsväxling i företaget, så jag är bra på att förstå organisationer. Jag är dessutom bra på att skapa miljöer där människor arbetar och trivs i.

När vi berättade nyheten att du var föreslagen som ordförande i GIF så stod det i rubriken "Mångmiljonär tar över i Gefle IF". Hur reagerade du på det?

– Äh, har du en obelånad lägenhet i Stockholm är du väl mångmiljonär.

– Men framför allt är det inte därför som jag sitter här, och det beror inte på att jag stöttat klubben ekonomiskt heller tidigare.

– Jag brinner för det Danne Andersson håller på med på GIF:s ungdomssida, och jag tror jag klarar av den bit av Gefle IF som kan jämföras med att driva ett företag.

Rätt upp och ned – kommer du att pumpa in egna pengar i GIF, till spelarköp exempelvis?

– Nej, absolut inte. Jag tror inte på det. Det finns några klubbar som levt på det genom åren – de spelar i division 2 numera. Det är en kortsiktig grej. Organisationen anpassar sig efter knappa resurser. Det GIF har gjort. Om du får en massa pengar – då blir du bara lat. Det är skönt att få pengar ibland, men det skapar inte samma skarphet. Det är som jag uppfostrat mina barn, de får inte heller en massa pengar. Jag tror inte på det.

För många är du en doldis, trots din framgångsrika karriär inom finansbranschen.

– Jag har inget behov av att synas. Jag är rätt bra på att jobba. Jag behöver inte synas. Jag får inga kickar av det. Jag får kickar av resultat.

Men nu kommer du att bli ett ansikte utåt för Gefle IF?

– Ja, jag vet. Det är därför jag varit lite tveksam egentligen. Jag är inte tveksam till att jag är kapabel till att genomföra det som ska genomföras. Jag kommer att bli offentlig på ett annat sätt. Jag får väl lära mig det.

Finansbranschen är stenhård. Inget åtta-till-fem-jobb, eller hur?

– Nej, verkligen inte. När jag jobbade i London gick jag upp kvart-tjugo över fem, hade två små barn som jag nästan aldrig träffade. Jag hann aldrig träna, utan gjort några armhävningar och situps på morgon. Sedan var jag på jobbet vid halv sju, jobbade – och så var det nåt möte med New York mellan 18 och 19 på kvällen. Och sedan satt jag på tunnelbanan vid halv åtta på kvällen, kom hem. Sa princip hej till frun, och så gick jag och lade mig.

– Det höll jag på med i fem år. Jag blev rätt tjock och trött. Jag hade konstant brist på sömn, försökte tjyvsova på toaletten. Det var ett skitliv, men du får kickar av att vinna och av att prestera.

Du är en tävlingsmänniska?

– Jag blev ju inte bra på fotboll, men jag blev bra på det här. Det är samma sak. Det är därför jag ser slutet av tradingen jag håller på med, för det kräver så mycket. 90-95 procent är inte själva tradingen, alltså affärerna man ser på filmerna, utan det är att läsa, fundera, göra analyser. Alltså vara i gymmet och träna helt enkelt. Så det lilla när du tradar, det är som när du spelar matcher.

– Men du kan inte göra sånt här på 70 procent. Det finns dom som lägger ned så mycket mer tid, och då blir jag överkörd och då förlorar du pengar. Du måste göra det med hela hjärtat, och jag har gjort det i 25 år.

– Och så dök det här upp. Och jag funderade. Jag kan nog mer än jag tror. Och nu kan jag använda inte bara mina finansiella medel, utan även allt jag lärt mig under de här åren som input för en förening som jag tycker mycket om. Till en verksamhet som jag ändå följer.

Kände du dig smickrad när du fick frågan?

– Ja, klart jag gjorde det. Man kommer ihåg de gamla ordförandena i GIF, Thorgny Axelsson, som man hade respekt för. Det är ju en jättegrej, det klart är det.

– Jag kommer att gå in till hundra procent för det här uppdraget. Jag kommer inte att göra samma sak som Leif (Lindstrand). Om vi tittar på Gefle IF för tio år sedan, och det här är absolut ingen kritik utan en reflektion. Olika organisationer kräver olika styrning. GIF för tio år sedan var mycket Leif och Pelle Olsson, de var inblandade i alla beslut. Från skor till träningsmatcher, och det behövde man då för man hade inga pengar.

– Nu har organisationen utvecklats. Eva (von Scheele-Frid) har kommit in och tagit mycket ansvar, Hasse (Berggren har kommit in), tränargruppen är stabil. Jag kommer att jobba vidare med organisationen, och det krävs det ekonomiska resurser för, så att den blir personoberoende. Hade Pelle Olsson slutat för tio år sedan hade det funnits ett stort hål. Nu trodde man det för två år sedan, men då var organisationen tillräckligt stark för att klara att tappa honom.

GIF består i grunden av två delar?

– Ja, och det fina i kråksången är att om A-laget lyckas ta 36 poäng eller mer, då genererar det intäkter till föreningen. Och då får breddidrotten del av det. Så lyckas man med det ena, så har man förutsättningar att lyckas även med det andra. Lyckas man inte med företagsverksamheten, då blir det mindre resurser till breddverksamheten.

Jag tänkte ställa frågan vilken roll Gefle IF har i samhället.

– En jättefunktion. Jag är uppväxt på Sörby, och om vi tar det området och Solängen och lite runt. Det finns lite över 3 000 ungdomar mellan sex och 19 år. Tusen av dessa är under Gefle IF:s vingar, en tredjedel! Och en tredjedel av dessa har invandrarbakgrund, och en annan tredjedel är tjejer.

– Vad Gefle IF behöver, vi har 130-140 ideella ledare, är fler kvadratmeter gräsytor för sånt har inte en klubb råd med. Så kan vi ta hand om fler ungdomar och även flyktingar också. Får vi fler kvadratmeter, så kan vi expandera med fler ledare.

– Det är såna eldsjälar som Danne Andersson hos oss och Curre Larsson i Godis som jag gillar med idrotten. Det är tiotusentals ungar i Gävle som gått genom deras händer. Jag bara älskar det.

Det är därifrån du kommer själv?

– Det är därifrån jag kommer, exakt. Att driva elitverksamhet i en förening, det är som vilket företag som helst. Det tror jag att jag kan. Men jag kommer från breddidrotten, den fångar upp en fattiglapp som jag. Idrotten sätter samma regler. Det har ingen betydelse om du är rik eller fattig, vilken religion du har eller vilken hudfärg du har.

– Du förstår när jag började träffa killar som min vän Sven Engwall genom idrotten, då sa morsan: passa dig för de där högermänniskorna. Hon trodde de var farliga och skulle utnyttja mig. Men sprang man fortare än Sven, då gjorde man det. Eller gjorde fler mål. Idrotten är rättvis.

– Så det Danne Andersson har gjort i GIF är en jättegrej. Det ger inga intäkter – men samhället får heller inga utgifter för att ungarna är ute och gör något dumt.

Gävle kommun investerar i Sörby ip. Räcker inte det?

– Jo, blir det som det är sagt – då blir det oerhört bra. Det är ett kanonställe att vara på. Får vi de kvadratmetrarna och med en konstgräsmatta, då ska jag göra allt för att se till att Danne Andersson och GIF:s ungdomsverksamhet får mer resurser också.

– Det där kommer att vara en metropol för ungdomar, en magnet. De kommer att träna där, hänga där, spela spontanfotboll. Det kommer att bli ett läckert område med massor av ungdomar.

– Det var där jag själv började spela, men då var det en gammal soptipp där nånstans. Och en grusplan, där vi spelade Milanserien.

Du återvänder till rötterna?

– Ja, jo – cirkeln är sluten. Det är rätt coolt.

Brynäs har fått mycket uppmärksamhet, samt ekonomiska resurser via sitt "En bra start".

– Jag går inte i polemik med andra föreningar. Men ta hockey, det är en dyr sport och du ska hämta och lämna. Fotboll är en billig sport, och enkel att ta till sig. Vi tar hand om ungdomar, vi lär dom språket. Fotbollen har ett gemensamt språk.

– Jag fattar att det är lättare för politiker att ge pengar till något som är rekognoserat. Hockeyn är stark, och man ska vara stolt över båda föreningarna i Gävle. Det finns två städer i Sverige där man haft högsta elithockey och elitfotboll i Sverige under de senaste tolv åren. Göteborg...och Gävle. Det är unikt.

Hur mycket kontakter har du med politiker i Gävle och med Brynäs?

– Inga. Jag känner inga. Än så länge.

– Jag kommer in i en rätt bra tid i Gefle IF. Säsongen är satt, jag kan inte påverka så mycket. Leif kommer att få ta mig i hand och ta mig runt i Gävle. Det här är den, och det här är den. Politiker i Gävle, de andra allsvenska klubbarna. Jag får lära mig. Lite kontakter har jag väl, jag känner folk i Elfsborg, och självklart Pelle och Bosse Andersson i Djurgården och även några i AIK.

Vad har du att säga om Leif Lindstrand, förresten?

– Kanonbra! Superbra. Leif och jag är nog ganska lika. Det skiljer en generation, men vi tänker nog lika. Verka utan att synas. Inte göra några jätteförändringar, men samtidigt förändra över tid. Göra små saker hela tiden. Jag tror inte på något quick fix.

– I mitt jobb i finansbranschen är det mycket "hire and fire", man tar in folk och man kickar folk. Jag tror inte på det i en förening. Jag är lojal och jag är långsiktig.

– GIF får testa av mig nu, men jag tror att jag klarar den här rollen. Jag tror på långsiktighet, sedan dyker det upp snabba saker; har vi förlorat sju matcher i rad – ska vi kicka Roger? Sånt där, saker händer som en styrelse måste ta ställning till.

– Man måste ha mål, realistiska mål. Vi kan inte säga att vi ska vinna allsvenskan nästa år, för det krävs 60 poäng för att göra det. Varje poäng kostar minst en miljon i omsättning, det är bara i Gefle IF som det inte kostar det. Har du inte 65 miljoner kronor i omsättning, kan du inte vinna allsvenskan.

– De senaste fem åren har GIF:s omsättning ökat från runt 25 till 30 miljoner kronor, exklusive spelarförsäljningar. Om fem år kanske vi kan ha en omsättning uppemot 50 miljoner kronor, och ligga på ett snitt på runt 45 poäng. Så där tänker jag, vart är vi på väg. Sedan ska vi upp i de där siffrorna, också – men då måste hela gruppen vara med och jobba fram hur.

Vi sitter på Gavlevallen, arenan som skulle ge GIF möjlighet att skapa de här intäkterna.

– Ja, men här finns ett problem. Det är att Gavlefastigheter äger fastigheten, och Gävle kommun hyr av Gavlefastigheter – och vi hyr av Gävle kommun. Så vi har för svårt att påverka utformningen av arenan, som är jättefin. Och dessutom, är det något Gefle IF är dåligt på så är det att ta betalt av åskådarna när de väl är på plats. En åskådare i Stockholm gör av med fyra gånger så mycket pengar under en match. Jag skulle tro att det ser ungefär likadant ut hos Brynäs. Där har vi en utmaning de närmaste åren.

– För att lyckas med det skulle vi behöva piffa upp ytan på den ena långsidan, så vi kan få hit företag som kan ha middagar här och göra av med lite mer pengar. Och vi är inte där än, och det har kört fast.

– Det här är en av de saker jag måste ta tag i. Jag känner mycket folk i stan, men jag känner inte politikerna här. Det finns knutar att lösa upp här. Men det hinner vi inte till den här säsongen. Men till nästa måste vi ha en gameplan. Vi ska få hit folk, och sedan ska vi tjäna mer pengar.

Det här är väl en rätt stor fråga?

– Ja, men man ska inte överskatta den. Man tar inte in extremt mycket den här vägen, men varje miljon extra om man har så lite som vi har ger mycket. Speciellt som vi varit skickliga på att effektivt utnyttja våra intäkter för att få poäng i allsvenskan.

Förresten, hur det är att vara Gefle IF-anhängare i Stockholm. För du bor väl där?

– Ja, jag bor i Stockholm, och har två barn där, 20 och 24 år. Men jag har flickvän i Gävle, så jag är mycket här.

– GIF:are i Stockholm? Man är ganska ensam, man får lura hem Pelle Olsson då och då (skratt).

– Min favoritpub är Tudor Arms, och alla vet vem jag är där. GIF har haft tur några gånger och djurgårdarna där tog mig i hand en gång nära vi stort sett hade åkt ur och jag gick ut. Det var en match mot just Djurgården, och sedan gjorde en av deras mittbackar självmål. Då gick jag tillbaka och bjöd på öl.

Du verkar ändå vara Gävlekille efter 25 år i exil?

– Ja, jag har så många fina minnen från både fotbollen och friidrotten i klubben. Om GIF kan ha nytta av mig och det jag lärt mig efter 25 år i finansbranschen...ja, det här är viktigt för mig.

– Och trappar jag ned på mitt jobb, så behöver jag något att sätta tänderna i. Så är det bara, sån är jag. Så nu gör jag det här.

FOTNOT: Thomas Andersson valdes till ordförande för Gefle IF Fotboll vid tisdagens årsmöte på Gavlevallen.

Mer läsning

Annons