Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystart på proffslivet för Dahlén

Han bytte en storklubb på dekis mot en anonym tillvaro i jättestaden Frankfurt.

Men trots ett tuffare klimat ångrar inte Andreas Dahlén flytten längre söderut i Tyskland.

– Det är lite annorlunda mot Rostock. Men jag har utvecklats enormt under försäsongen, säger han.

Annons

I morgon kväll börjar en ny proffssäsong i den tyska andradivisionen för den förre Geflespelaren Andreas Dahlén.

Han har lämnat rollen som igenkänd fotbollsspelare i den lilla hamnstaden Rostock mot ett liv i fullständig anonymitet i jättestaden Frankfurt – och småklubben FSV.

– Skillnaden är enorm. I Rostock visste folk vem man var och laget var populärt med många fans.

Nu är det ingen som vänder sig om när Andreas Dahlén passerar på gatan. I Frankfurt är det bara storlaget Eintracht i högsta serien som gäller – och Dahléns nya hemvist kan beskrivas som rena bakgården.

– FSV är en liten förening som snabbt gått upp i divisionerna. Vi är inte ens andralag i stan utan Kickers Offenbach, som spelar i tredjeligan, är mycket populärare med många fans, berättar han.

FSV Frankfurt klarade sig kvar i 2. Bundesliga med minsta möjliga marginal förra säsongen. Laget var bara två poäng före Hansa Rostock när tabellen räknades ihop i våras, så man kan säga att Dahlén tagit klivet från ett bottengäng till ett annat. Men han menar ändå att saker och ting är bättre i FSV.

– Vår arena tillhör de sämre i ligan och tar bara runt 10 000 åskådare. Men klubben är på gång lite nu och har spelat i andraligan i tre-fyra år och vi har ett skickligt lag. Dessutom är det ordning på spelsystemet och alla vet vad man ska göra på planen till skillnad mot hur det var i Hansa.

Den snart 28-årige ytterbacken från Gävle har spelat till sig en given plats i startelvan under försäsongen. Men det har kostat i form av en fruktansvärt hård träning och en hel del skitsnack och rena påhopp från tränare och medspelare.

– I början var det lite tufft. Eftersom jag inte pratar så bra tyska får man mycket skäll när något går fel på träning och match, det är väl enkelt att skylla på mig. Men nu tar jag lektioner i tyska och jag lär mig rätt fort tycker jag.

Den tuffa träningen under försäsongen var också svår att ta till sig för Andreas i början.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi löptränar något oerhört mycket, men jag har nog aldrig haft bättre kondition i alla fall, säger han och fortsätter:

– När vi var på träningsläger i somras hade vi tre träningar om dagen och en av dagarna spelade vi 90-minuters match efteråt. Jag spydde rätt rejält då, kan jag säga.

Men träningen verkar ha gett resultat. FSV Frankfurt har vunnit de flesta av sina träningsmatcher och slog ut seriekollegan SC Paderborn i första omgången i cupen i fredags.

– Vi vann med 2–0, men vår bästa match på försäsongen är den mot Bundesligalaget Freiburg som vi vann med 4–1. Det var en grym match, vi ledde med 3–0 efter en halvtimme, säger Dahlén nöjt.

I morgon kväll börjar allvaret med seriepremiär hemma mot Arminia Bielefeld.

Mer läsning

Annons