Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet försenar arkitektförslag för Strömvallen

Under fredagen skulle planerna för ombyggnaden av Strömvallen bli offentliga.

Men presentationen är uppskjuten.

Trots att den gamla läktaren bevaras i samtliga förslag, så är det svårt att nå enighet i projektgruppen.

Annons

Det handlar om det som kallas ”Plan B”, alltså hur Strömvallen ska kunna anpassas till högre krav på allsvenska arenor.

Tre arkitektkontor har ritat på Strömvallen.

Den stora gemensamma nämnaren är att den gamla läktaren bevaras, och användas som en del i en upprustad och förnyad Strömvallen.

Men sedan tilltalar, enligt vad Sporten erfar, de olika förslagen olika intressegrupper.

I projektgruppen, som leds av Bo Rickegård på Gavlefastigheter, finns företrädare för flera förvaltningar på Gävle kommun, länsstyrelsen, Gefle IF och Gavlefastigheter.

Förslagen skulle ha blivit offentliga under fredagen, och då skulle även projektgruppen ha pekat ut det man vill jobba vidare med.

En av arkitekterna är Johan Skoog, som även finns med i det stora projekt där FastPartner är inblandat.

Hans förslag är det som bland annat Gefle IF stöttar, och som innefattar en ny läktare där GIF får ytor för mer än det självklara som omklädningsrum och åskådarplatser.

Förslaget har troligen också en öppning mot en fortsatt utbyggnad mot en komplett arena.

Som motpol finns ett förslag ritat av Örebrofirman Sweco FFNS. Där uppges huvudidén vara att bygga en ny läktare som starkt påminner om den befintliga från 1923.

Dock utan de skymmande pelarna.

I inget av förslagen finns mer än en ny läktare, placerade på långsidan mot Gavleån. Detta eftersom projektet bara får kosta i storleksordningen 40 miljoner kronor.

– Jag vill inte gå in på hur förslagen ser ut. Vi tänker presentera dom veckan i stället, dock tidigast onsdag. Då får du se, säger Bo Rickegård.

– Men det är tre intressanta förslag.

• Men det är svårt att skapa enighet kring ett?

– Det är inte så att vi utser en vinnare, det är inte en tävling på det viset. Vi kommer att titta på alla tre, och försöka få med oss det bästa. Anledningen till att vi inte är klara är att vi inte har hunnit träffas igen. Det gör vi nästa vecka, och sedan räknar jag med att vi enas kring ett förslag, säger Rickegård.

Flera källor Sporten varit i kontakt med är förvånade över att ämnet är så känsligt, trots att den gamla läktaren lämnas i orört skick i samtliga förslag. Anledningen ska vara fortsatt oro och motstånd mot att området kring Strömvallen kan komma att förändras.

I februari nästa års avgörs hur planeringen för att bygga om Strömvallen ska gå vidare. Då ska ”Plan B” vägas mot Gefle IF:s och FastPartners stora projekt.

 

Mer läsning

Annons