Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson: "Det är ingen ödesmatch"

– Hej då. Vi syns i morgon, säger Mathias Woxlin när han sakta promenerar hem från sista träningen inför Gefle IF:södesmatch mot Ljungs­kile i dag.
Orden riktar sig in i ena avbytarbåset på Strömvallen där sporten har trängt in Pelle Olsson för ett samtal om Gefle IF:s dåtid, nutid och framtid.
Hej då är annars inget ordval vi gillar särskilt mycket en dag som denna. Ödesmatch är ett ord som Pelle inte gillar.

Annons

 

• Ljungskile hemma. Det är väl vinna eller försvinna...

 

– Nej, det får du mig aldrig att säga. Vi har sex matcher kvar att spela och alla poäng är värda lika mycket. Ingenting blir klart oavsett resultat mot Ljungskile. Vi stannar inte kvar i allsvenskan, vi hamnar inte på kvalplats och vi åker inte ur. Det kanske låter tråkigt men aldrig tidigare har en match i taget varit mer relevant.

 

• Men vinner ni förbättras läget i alla fall?

 

– Självklart är det så och det är också det vi jobbar för. När matchen mot AIK senast var avklarad tog vi avstamp mot den här och när vi vet resultatet mot Ljungskile blir det nya förutsättningar inför matchen mot Gif Sundsvall. Då har vi dessutom ett landslagsuppehåll på 16 dagar att ta hänsyn till.

 

• Hur har den här säsongen kunnat bli så eländig?

 

– Ja, du. Jag vet faktiskt inte riktigt om jag kan hålla med om det ordvalet. Men helt klart hade vi kanske hoppats på en bättre placering än en kvalplats i det här skedet. Men jämfört med tidigare år är det två-tre matcher som skiljer åt. Där vi hade resultaten med oss har det nu gått emot med några tunga förluster i jämna matcher.

 

• Är det skador och annat elände som har stört?

 

– Det går väl alltid att hitta såna detaljer. Jonte Hellström har varit borta och Anders Wikström har långt ifrån haft en optimal säsong med magbesvär för att ta några saker. Men jag vill helst inte snacka om det utan vi fokuserar på nuet. Det blir skador, det blir svackor och det händer andra saker. Det är ingenting vi kan göra någonting åt utan bara enträget jobba på. Jag spiller helst ingen energi på det vi inte kan påverka.

 

• Makondele försvann ifjol och Oremo i år. Pengar i kassakistan men blev det svårare förluster än ni trodde?

 

– Samma svar där. Spelare kommer och spelare går. Jag nöjer mig med att konstatera att de tre spelarna vi fick in i somras, Daniel Theorin, Alexander Gerndt och Ryan Raybould, har gjort att vi fått ett bredare material. Den konkurrens vi har nu är nog den bästa under samtliga allsvenska år.

 

• Hasse Berggren kom hem inför den här säsongen, Hugosson, Wikström och Woxlin blev kvar och förväntningarna höjdes. Hur hanterade ni det?

 

– Det är klart att det kanske är enklare att slå ur totalt underläge. Även vi ville ta ytterligare ett steg framåt. Men vi har fått jaga redan från början och det har suttit i hela tiden. Med självförtroendet kommer bra prestationer och med det kommer bra resultat. När vi fick jobba så hårt för varje detalj i början så hade vi ingenting med oss. Nu tycker jag dock att det har vänt och det ska vi ta med oss inför slutspurten och de här sex sista matcherna.

 

• Men det är ju inte första gången ni sitter i samma sits.

 

– Nej, vi har många spelare med erfarenhet från liknande situationer med matcher som gäller väldigt mycket i slutskedet på en serie. Det är svårt att säga om det har någon betydelse, fast självklart hoppas jag det. Men vi måste fokusera på det vi ska göra just nu och tro på det.

 

• Framtiden då?

 

– Ja, den är ju svår att sia om när vi inte vet vilken serietillhörighet vi har nästa säsong. Men det har ju varit Gefle IF:s situation nästan samtliga allsvenska år. Men med 14 kontrakterade spelare till nästa säsong – oavsett i vilken serie vi spelar i – ser det väl bra ut. Vi har även börjat prata förlängningar och så vidare med vissa. Men samtidigt är det så viktigt att ha fokuset på matcherna nu också.

 

• Brynäs får fram många egna juniorer. Hur är det med GIF?

 

– Det finns väl inget bättre än att få fram egna talanger. Men man ska komma ihåg att vi inte alls har den ekonomiska verkligheten att plocka hit unga talanger. Det kostar för mycket. Gästrikland är också ett väldigt litet fotbollsdistrikt som inte har så stora framgångar i olika landskapsturneringar.

– Jonathan Hellström och Marcus Hansson är två egna spelare där Jonte redan har varit med ett tag och hade inte Marcus dragit på sig två identiska fotledsskador kan jag säga att han redan hade debuterat i allsvenskan också. Det kommer han att få göra – och vem vet kanske redan den här säsongen. Det är ju sex matcher kvar.

”Det är ingen ödesmatch”

Mer läsning

Annons