Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson om myternas Ljungskile

Det finns en del myter om fotbollslaget Ljungskile.
Men vilka är sanna och vilka är falska?
Sporten tog, inför Superlördagen, hjälp av supertaktikern Pelle Olsson för att reda ut begreppen.

Annons

Ljungskile spelar bara defensivt.

Ljungskile spelar spelförstörande.

Ljungskile rasar ofta ihop i andra halvlek.

Ljungskile gillar inte konstgräs.

Stämmer det här?

En del, men inte allt – åtminstone när GIF-tränaren Pelle Olsson ger sin syn på saken. Inför den viktiga matchen i morgon har han förstås järnkontroll på motståndarna.

– Det jag kan säga direkt är att det här med att Ljungskile spelar så lågt med laget, det är en av de fotbollsmyter som florerar. Så är det inte alls, hävdar Olsson.

Ljungskile ställer ibland upp med en 5–2–3-uppställning, som snabbt kan förvandlas till 5–4–1 vilket väl känns troligast på Strömvallen där en poäng definitivt är gynnsammare för gästerna än för GIF.

– Det beror ju på hur mycket de vill att yttrarna ska få framåt, säger Olsson.

Ljungskile spelar ofta långt, från målvakten eller försvaret – och är skickliga på det.

– Dom får fast bollen högt upp i planen på ett bra sätt och kan fylla på med folk. Framför allt är dom väldigt konsekventa. Och det spelar ingen roll vilka spelare man har på planen, alla vet vad dom ska göra.

• Det låter lite som ett annat lag i allsvenskan...

 – Nja, vi och Ljungskile spelar absolut inte lika. Däremot kan det kanske stämma att vi är lika konsekventa.

Något annat som varit ganska konsekvent är Ljungskiles kvalitetsförsämringar efter paus. Laget har släppt in 74 procent av sina mål i andra halvlek.

– Dom spelar ett energikrävande spel och möjligen tröttnar de lite efter hand. Och det är klart, en match är lång och då kan det förstås falla över till det andra lagets fördel.

Något som heller inte går att diskutera bort är Ljungskiles 66 varningar.

– Man kan lägga märke till att dom, trots det, bara har ett rött kort. Det är tydligt att dom jobbar mycket med att systematiskt ta frisparkar och på så vis stoppa anfall, utan att spela vårdslöst på något sätt, säger Pelle Olsson.

• Hur har du förberett spelarna på det?

 – Det är klart vi berört det under våra genomgångar. Det gäller att vara kalla. Det måste finnas en balans mellan glöden i duellerna och ha kalla huvuden.

Att vinna närkamperna är nyckeln till att vinna matchen. Ljungskile är ett fysiskt lag, det är inte heller nån osanning.

Det är också ett faktum att Ljungskile spelat två matcher på konstgräs den här säsongen – och fått stryk med 4–0 både mot GIF Sundsvall och Elfsborg.

– Det var faktiskt inget jag hade koll på, hävdar Pelle.

– Det är inget vi tar med i beräkningarna.

• Men kan det verkligen vara en slump med 0–8 på två konstgräsmatcher?

 – Det är svårt att säga. Underlaget är lite för litet för att dra några slutsatser.

Konstgräs som vattnas blir snabbare, vilket gör att duellerna blir färre. Men GIF har inga planer på att blöta ned underlaget.

– Vi har sedan tidigare kommit fram till att sånt inte har nån betydelse då det gäller konstgräset på Strömvallen. Ska man vattna så måste det göras innan uppvärmningen, 45 minuter före match, och vårt underlag suger åt sig så mycket att vattnet hinner dunsta. Det skulle inte vara nån idé.

– Vi har sagt som så, att vädret får styra helt över sånt här.

Mer läsning

Annons