Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningen är återställd, när dumhet straffades med kyla

/

Ordningen är återställd.
Gif Sundsvall–Gefle IF 1–2.
Precis om jag vill ha det. Precis som det ska vara.
Dioh mot nio – det blev en för mycket för Gif Sundsvall.

Annons

Nu var det väl kanske inte så att GIF-spelarna, eller Roger Sandberg för den delen, gick omkring och tackade för gåvan.

Det passar sig inte.

Det lyste rött bland hemmaspelarna redan.

Publiken busvisslade så det tydligen hördes ända ned till Tönnebro nånstans

Men den här matchen, i det som jag så länge kallades Slaget om Norrland, avgjordes på ren dumhet – och sedan på kyla och smartness.

Dumheten stod Sundsvalls mittback Robin Tranberg för, som hetsades av Johan Oremo och fick bollen för långt ifrån sig – och visade alldeles för många dobbar mot Jonas Lantto.

Rött kort. Onödigt, korkat – men jag skickar respekt till domaren Kristoffer Karlsson som tillämpade exakt den tuffa tolkning av regelboken som uppgraderats till den här säsongen.

Resten av matchen var Gefle IF:s – att ha eller inte ha.

GIF ville ha den. Man tog inte bara en poäng, man tog alla tre.

Med en man mer formerade stundtals GIF ett slags handbollsanfall mot Sundsvall som helst bara ville få iväg bollen till Pa Dibba – men alla såna försök stördes av GIF:s vakna mittbackar.Främst Martin Rauschenberg men även Joshua Nadeau. En dansk-fransk stoppkloss, som jag begärde.

Att det blev 0–1 redan i den åttonde minuten och ett nytt snabbt underläge hamnar inte på deras skuldkonto, utan mer ett virrigt hemlöpande mittfälts.

Men jag börjar där, längst bak – och noterar det jag missade i Helsingborgsmatchen; att särskilt många chanser släpper GIF inte till. Oerhört viktigt det också, speciellt som Olssons Djurgården, som följde upp 2–0 mot Örebro med 5–0 mot Falkenberg, väntar på Gavlevallen på söndag.

I 40 minuter fick GIF spela med en man mer, och det gjorde man metodiskt och lugnt och där kom spetsspelarnas taktiska spelsinne fram.

När det var trångt där framför Sundsvallsmålet placerade Lantto smart bollen på Anders Bååths egen straffpunkt – och denna kunde skicka in kvitteringen i 60:e minuten med ett skott utifrån straffområdet.

Sedan fortsatte GIF att jobba, långt ifrån den glädjespridande Östersundssamban (som tappade takten mot AIK, 0–2), men i stället vinnande i längden. Sundsvall fick sällan ha bollen, GIF spelade runt – och sedan skickade självklart Johan Bertilsson med säsongens andra målpassning in bollen till inhopparen Dioh Williams.

1–2 i 86:e på nick. Ett för Sundsvall förödande mål! Och ett för GIF kanske förlösande mål?

Nu vann man i alla fall borta mot Sundsvall i den andra omgången, och har samlat ihop fyra poäng. Och även om det inte glänst och glimmat, så är det stor skillnad på det och de noll som exempelvis Kalmar och Falkenberg har.

Hur det hade gått om inte Tranberg trampat över?

Ingen som vet.…

Ingen som får veta.

Det enda vi vet nu är att GIF väckte historien till liv igen, och tog den åttonde segern på elva matcher mot Gif Sundsvall under 2000-talet.

Mer begär inte jag så här tidigt på våren.

SE ÄVEN: Eftersnacket efter GIF Sundsvall–Gefle

LÄS ÄVEN: Matchfakta och betyg: Så skötte sig GIF-spelarna mot Sundsvall

SE ÄVEN: En gåva av Sundsvall – och den förvaltade GIF perfekt

Mer läsning

Annons