Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Olsson efter tunga derbyförlusten: "Om en sak händer är det större risk att det händer igen"

/

Tidigare Gefle IF-tränarikonen gör sin tredje säsong i Djurgården.
Men Pelle Olsson vet fortfarande inte hur det känns att vinna ett derby.
– Inför nästa derby kommer vi att gå in i en gruva veckan innan, och så kommer vi inte upp igen förrän matchen är över, säger Pelle till efter 1–3 mot Hammarby.

Annons

Inte på snart sex år, sedan 19 september 2011, har Djurgården vunnit ett Stockholmsderby.

Så trenden startade redan innan Olsson kom till Djurgården 2014.

– Blir det en sak som trummas på mycket i media, tidningar och på nätet innan och man hör snacket av är det klart att det stampas in på något sätt, säger Djurgårdens tränare Pelle Olsson till fotbolldirekt.se.

– Jag kan inte sitta och summera derbyna som har varit längre bak, men det finns en enkel idrottspsykologisk regel som lyder: om en sak händer är det större risk att det händer igen. Om man vänder i slutet är det större chans att det händer igen, och om man tappar i slutet är det en större risk att det händer igen

– Blir det en sak som trummas på mycket i media, tidningar och på nätet innan och man hör snacket av är det klart att det stampas in på något sätt. Men framförallt är det tvärtom för motståndarna. Det är den stora grejen, att de går ut med en väldigt stark tillit till sin egen förmåga i derbyn. Vi tog en poäng mot Hammarby i derbyna förra året men var 18 poäng före dem i serien. Det talar för den psykologiska historien, som visserligen inte alla spelare varit inblandade i, men det finns något där som är ett evigt påtalande, så att säga. Då ökar risken för att det händer igen.

Nästa derby för Djurgården spelas mot AIK borta på Friends Arena den 16 maj.

Mer läsning

Annons