Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmannen Lantto efter petningen: "Aldrig roligt, men jag har inte varit i toppform"

/

Med ett nyslaget klubbrekord petades Jonas Lantto ur GIF:s startelva senast – för första gången under tränaren Roger Sandberg i allsvenskan.
– Det är aldrig roligt, men så har jag inte varit i toppform heller, säger GIF:s rutinerade mittfältare om petningen.

Annons

Med sitt 252:a framträdande, i matchen mot IFK Göteborg, klev Jonas Lantto förbi Mattias Hugosson som den GIF-spelare som spelat flest allsvenska matcher i klubbens historia.

Men redan i nästa match mot Elfsborg var han petad och GIF-tränaren Roger Sandberg valde Johan Bertilsson och Simon Skrabb som yttermittfältare.

Ytterst ovanligt när det handlar om just Jonas Lantto. I fjol spelade han varenda minut, och för att hitta ett allsvenskt tillfälle när han inte fanns med i Gefles startelva får man vandra 52 matcher tillbaka – till 19 juli 2014 då Lantto satt på bänken när GIF mötte Halmstad på Strömvallen.

TV: Sportens fotbollsexpert: "Så här kan GIF försöka störa Malmö FF"

Då var han på väg tillbaka efter en lårskada – och en frisk Jonas Lantto har aldrig petats av Sandberg i en allsvensk match tidigare.

– Det är klart att det är svårt beslut, men det handlar om en spelare är i form eller inte. Man är mer benägen att prova i den situation som vi har nu, och det har inte varit full konkurrens tidigare, säger Roger Sandberg.

Jonas Lantto medger att formen inte varit vad den borde vara.

– Jag har inte haft riktigt tryck i benen och då sätter det sig lite i huvudet också, även om man är rutinerad. Men jag försöker jobba på och tänka positivt, det är ju svårare när inte laget spelar bra heller.

Tycker du själv att det var rätt beslut av tränarna?

– Jag förstår om man vill göra en förändring med tanke på matcherna vi haft, och jag tyckte de som spelade mot Elfsborg gjorde det bra. Men jag hade nog kunnat bidra jag också, och jag ska göra vad jag kan för att ta tillbaka min plats.

Hur känns det att ha tagit klubbrekordet i flest allsvenska matcher?

– Det är absolut en rolig grej, jag är stolt över att ha representerat klubben så länge och fått förtroende under så många år. Men nu är ju "Hugo" med igen, han kanske tar tillbaka rekordet.

Är det här din djupaste svacka som GIF-spelare?

– Nja, det tycker jag nog inte. Det går upp och ner i fotbollslivet, och att inte bli uttagen hör till spelets regler. Jag tycker inte det är en så stor grej egentligen.

Något har i alla fall hänt med Jonas Lantto efter petningen – han har snaggat håret.

– Jo, det blir som en nystart, säger han med ett leende.

LÄS MER: GIF-tränaren om MFF: "Problem? De stoppar in en av allsvenskans bästa spelare på mitten"

Mer läsning

Annons