Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har Bertilsson jobbat med sitt självförtroende

/
  • Johan Bertilsson har växt ut till en nyckelspelare för Gefle IF. Men han har fått jobba en hel del med att stärka sitt självförtroende och självkänsla för att bli en jämnare och bättre spelare. Nu väntar premiären mot Helsingborg där Johan är en given startspelare.

Självförtroende och självkänsla är någonting Johan Bertilsson har jobbat hårt med för att bli en ännu bättre fotbollsspelare.
Den mentala biten har ibland stoppat 28-åringen.
– Jag har varit lite för hård mot mig själv ibland och ältat misslyckade insatser lite för mycket, erkänner GIF:s yttermittfältare inför den allsvenska premiären hemma mot Helsingborg.

Annons

Stisse Åberg: Vadå frågetecken? Här har ni min allsvenska startelva i Gefle IF!

När Johan är bra då är han på en väldigt, väldigt hög allsvensk nivå och kan ge vilken ytterback som helst stora problem. Men han faller också ur matcherna ibland, hänger lite med huvudet och försvinner långa stunder.

– Ja, jag vet. Jag kan tänka mig att det syns också. Det har väl egentligen varit så hela min karriär att det har varit lite upp och ner och ojämna prestationer. En misslyckad grej har hängt kvar lite för länge i mina tankar.

Men det har han jobbat mycket med för att förändra och bland annat tagit hjälp av Roger Sandberg. GIF-tränaren är ju en som tror stenhårt på Bertilsson och spelade honom från start i samtliga 30 matcher förra säsongen.

– Jag har pratat en del med Roger och fått en del tips. I stället för att bara se det negativa i stället blicka framåt, fortsätta att våga utmana och inte tänka så mycket. Bara köra på – det är ju också då det har fungerat som allra bäst, säger Johan.

TV: Här får Roger Sandberg en kalldusch – redan dagen innan premiär

Tre tunga och jobbiga år i Kalmar FF där han försökte etablera sig i allsvenskan utan att lyckas satte också sina spår. Självförtroendet fick sig en törn när han ganska snabbt hamnade utanför laget och spelade bara 14 matcher från start under säsongerna 2010-12. Men det vände rejält 2013 när han gjorde 16 mål för Degerfors i Superettan.

Gefle vann sedan dragkampen om Bertilsson där självaste IFK Göteborg ett tag sades vara intresserade. Ett val han inte ångrat.

– Nä, det har gått bättre och bättre sedan jag kom in i laget mitt i säsongen för ett och ett halvt år sedan. Jag har fått ett stort förtroende och då växer man ju. Det är klart att jag vill ge tillbaka någonting då också. Jag både hoppas och tror att jag blir jämnare i mitt spel den här säsongen.

Att nu fått träna ordentligt sin andra raka försäsong med GIF betyder också mycket.

– Jag har inte haft några skador eller sjukdomar och kände mig stark med pigga ben redan när vi drog i gång i januari. Resultat- och spelmässigt har vi blandat och gett lite på försäsongen men vi är bra tränade och jag tror vi har något bra på gång, säger Johan.

Nu är han också en given startspelare på vänsterkanten. Sex mål och tre assister ifjol var ett bra facit som det finns väldigt goda chanser att utöka 2016.

Ett av målen förra säsongen var också lite speciellt. Det var det allra första på nybyggda Gavlevallen. En majkväll dundrade Johan in ett tidigt, tidigt ledningsmål i matchen mot GIF Sundsvall.

– Nja, jag fick väl snarare en halvträff. Men visst minns jag det väldigt tydligt och det var ett roligt mål att göra. Det var Dioh Williams som slog ett inlägg som Oremo nickade, målvakten räddade och jag var först på returen, säger Johan och tittar ner mot målet där det hände.

Nu är det dags för nästa premiär på Gavlevallen. Nästan ett år har gått och GIF är på sin nya arena från start den här gången. Helsingborg kommer på besök med i mångt och mycket ett nytt lagbygge där ekonomin har gjort att spelare sålts och nya billigare alternativ har kommit in.

– Vi vet inte riktigt var vi står och det samma gäller väl Helsingborg. Det är precis som det ska vara inför en premiär. Lite ovisst. Men det ska bli otroligt kul att det drar i gång igen.

När det ändå är premiär och allt så avslutar vi med att be om ett tippat slutresultat mot Helsingborg.

– Vi vinner med 2–1, säger Johan utan någon längre betänketid.

Låt gå för det...

TV: Vi sände live från sista GIF-träningen innan premiären – se reprisen här

Mer läsning

Annons