Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska GIF täppa till luckan efter Fällman

/

David Fällman var under fyra år den som det gick att luta sig emot i Gefle IF:s försvar.
Nu är hans plats ledig.
– Han var verkligen kaptenen, tydligen. En bra spelare, och en härlig kille har jag hört. Men jag är jag, och jag är här för att spela, säger Joshua Nadeau.

Annons

MISSA INTE: Förre GIF-stjärnans sköna hälsning från Kina – och smakstarten med nya laget

Den 21-årige fransmannen är en av tre spelare som konkurrerar hårt om de två mittbacksplatserna i GIF inför premiären.

Nadeau kom som provspelare i snöiga januari, följde med på en färjetur till Åland tur och retur – och blev sedan kvar i Gävle och Gefle IF med ett treårskontrakt.

– Ja, vilken start det blev. Det var snöigt och kallt, jag hade aldrig varit med om nåt liknade, säger Joshua som har rötterna i Paris.

– Men jag ville visa vem jag var och vad jag gick för.

Nadeau, som senast spelade i cypriotiska Limassol, bet ihop.

Och har via speltid visat vad han kan, och vad han vill.

Han är nu en av tre mittbackar som tränaren Roger Sandberg har att välja emellan inför premiären mot Helsingborg – och resten av säsongen också.

En ny ekvation för Sandberg, som i fjol hade Fällman/Martin Rauschenberg i 29 av 30 matcher – och säsongen innan matchade Fällman hela tiden tillsammans med främst Anders Wikström, men även med Olof Mård och Skúli Jón Fridgeirsson.

– Tränaren bestämmer. Jag spelar gärna hela tiden, även om det börjar med tre matcher på en vecka. Det är jag i form för, säger Nadeau.

Inställningen är densamma för övriga spelare på mittbackspositionen,

Dansken Martin Rauschenberg, nyss fyllda 24, kom från två säsonger i högstaligan på Island i fjol och blev Fällmans ständige partner.

Anton Lans är också ny för säsongen i GIF, med 24 allsvenska matcher i Elfsborg utspridda över fem säsonger och dessutom 26 matcher i Falkenberg i superettan och allsvenskt kval.

– Bra spelare. Bra killar, säger Joshua Nadeau. Jag har spelat med båda i träningsmatcher. Mest med Anton de tre senaste matcherna, men Martin kom ju in senast i andra halvlek och hade en härlig inställning.

– Jag har ju hört att Fällman var en bra kapten och spelare, och att han är i Kina nu. Men vi tre är också bra. Så vi ska nog skapa ett tätt försvar.

Rauschenberg och Lans har erfarenhet av allsvenskt spel och vet lag och vet motståndare.

Joshua Nadeau vet ingenting egentligen.

– Jag känner Maic Sema i Örebro, vi var samtidigt i Limassol. Sedan spelade ju Malmö i Champions League och det har jag tittat på, och jag såg Helsingborg spela i en träningsmatch i Spanien när vi var där. Henrik Larsson är tränare i Helsingborg förresten.

Men vad Gefle IF gjort tidigare är något som han inte har koll på.

– Mmm, nä. Har vi vunnit något?

– Okej, men vi ska i alla fall fortsätta vara i allsvenskan. Och varför inte fem poäng redan den här första veckan. Vi visade lite vad vi kan när vi skärpte oss i andra halvlek senast. Jag tror att det blir skillnad som lag när det blir seriespel.

– Själv känner jag i alla fall att jag börjat hitta formen och spelet. Och jag trivs med både Anton och Martin.

Nån medspelare som imponerat i Gefle IF?

– Mmm, nej inte så – jag har ju tränat och spelat med bra spelare förut. I Ajaccio där jag spelade i franska förstaligan fanns Adrian Mutu (Rumänien) och Benoît Pedretti. Toppspelare verkligen, som man kunde lära sig mycket av.

Joshua Nadeau pratar engelska med sina lagkompisar, på och vid sidan av planen.

– Det fungerar, men jag ska lära mig svenska. Just nu pluggar jag bara vid datorn, men får jag bara alla papper i ordning så ska jag börja plugga i skolan tillsammans med Conte (lagkompisen Kwame Bonsu).

– Men franska kan jag faktiskt prata med Tshutshu också i laget, och det är rätt skönt ibland.

Gävle då, för en kille född i Paris?

– Rätt...litet. Mindre. Men jag gillar det. Jag vill fokusera på fotboll, och det kan jag göra – det är ju inte fullt av nattklubbar direkt och kompisar som försöker locka ut mig. Så

– Men jag hoppas det blir lite folk på läktarna på söndag, även om jag fattat att ishockeyn är stor i den här stan. Men det laget har väl spelat klart?

Jo.

En gemensam nämnare har dock Gävle med Paris, och det har Joshua noterat.

– Ja, jag var tvungen att ta en bild på en skylt och skicka till mamma.

– Bois de Boulogne (Boulognerskogen), där kände jag igen mig. Jag ska ta med mig henne dit när hon kommer och hälsar på om nån månad.

LÄS ÄVEN: Inför allsvenskan: I GIF på lånad tid – Simon Skrabb siktar ut i Europa

LÄS ÄVEN: Inför allsvenskan: GIF har lämnat myten kvar på Strömvallen – och litar på spelet

Mer läsning

Annons