Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt skönt slut på GIF:s svarta svit

Det blev, med tilläggstid, ytterligare över 90 minuter av allsvensk fotboll utan ett GIF-mål.

Men det gick an att huttra, muttra och försöka hålla anteckningsblocket torrt.

För innan ens två minuter hade gått av matchen hade Daniel Westlin spräckt den enormt långt utdragna målnollan – och av bara farten fixat en seger också.

1–0 mot Halmstad förde GIF tillbaka till anständigheten igen.

Annons

startade stod det 525 minuter på klockan, och fem raka förluster på anslagstavlan.
Men ett mål betyder verkligen mycket.
Att Hjalmar Öhagens perfekta slagna frispark damp ned precis på fötterna på en helt fri Daniel Westlin kom dock mycket överraskande, för ni vet...GIF och fasta situationer är ju inte svensk fotbolls mest vinnande kombination.
Westlin, som sprungit snett, vint och ibland bara förgäves i en rad av matcher, hade inte ens dragit på sig den första decilitern mjölksyra innan han rätt enkelt kunde rulla in sitt tredje allsvenska mål för säsongen.

Måltorkan var över. Sedan gick det av bara farten mot ett Halmstad som egentligen haft det mycket, mycket jobbigare än GIF även den senaste tiden.
Den första halvleken var riktigt bra. GIF-spelarna hade fart i benen, mittfältet med Öhagen, Chibsa, Bapupa och Lantto (!) rullade boll och även om det inte blev något tryck mot Bahne i Halmstads mål var det ett helt annat GIF än det som pinats omkring på planerna den senaste månaden.
Efter paus bytte Halmstad taktik, bytte annat in Emir Kujovic och fick längd och tyngd i anfallet, och det var mer gästernas oförmåga än GIF:s försvar som behöll resultatet matchen ut.

Segern mot Halmstad innebar att GIF tickade upp på 34 poäng efter 26 spelade matcher, vilket är en tangering av noteringen från 2007 som innebar tionde plats i allsvenskan.
Visst, jag har skrivit att GIF riskerade att stå och stampa på 31 poäng till döddagar, men 1–0 mot Halmstad var en vändning både i spel och resultat – och laget är i allra högsta

möter GIF serieledande AIK på Råsunda lördag 17 oktober.
Då hade GIF behövt Daniel Theorin på planen, men efter en mycket märklig varning för maskning är GIF:s mittback avstängd. Den gravt felaktiga varningen från domaren Åke Andreasson kan mycket väl avgöra allsvenskan.
GIF har sedan Trelleborg hemma och Häcken borta, innan den sista omgången presenterar Örgryte på Strömvallen, och parallellt Djurgården–Kalmar och Hammarby–Häcken.
Det blir ett drama, där GIF kan spela helt utan känslor. Örgrytes 4–2 i lördags har gett laget allsvenskt hopp, även om Hammarby fick lite luft under vingarna genom 1–0 mot BP.

stack ut i söndagens match. Halmstads omskrivne och uppskattade Michale Görlitz – och GIF:s Jonas Lantto.
Sedan Jawo försvunnit, Berggren haltat ut och Chibsah och Bapupa varit upp och ned, har Lantto hamnat i mitt fokus som GIF:s mest intressante spelare. Han visade i går med

september i backspegeln. Nu när den månaden är över och sviten är bruten går den att ursäkta.
0–2 mot ett Örebro, som var start på gång då (matchen gick i slutet av augusti, men tillhör historien)
0–3 mot IFK Göteborg på guldjakt.
0–4 mot Gais i kalasform och med en högst kvalificerad (fotbollsmässigt) Wanderson som tremålsskytt.
0–3 mot Malmö, troligen bäst i allsvenskan just nu.
0–1 mot BP – men då var GIF ikapp spelmässigt.
Nu glömmer vi det här.

var efterlängtat, men häftigaste matchen i veckoslutet var den i fredags när den lilla konstgräsplanen på Nordost invigdes. Ett lag från Nordost mötte Polisen. Jag gillar allt kring både tankar på en plan och på invigningsidéerna.

Mer läsning

Annons