Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spela vidare, Hasse – och håll hårt i Jawo, Olsson

Nånstans när klockspelet på Rådhuset hade klämtat "Allsvenskan 2009" gjorde Örebro sitt segermål mot Gif Sundsvall, men då hade GIF redan gjort sitt mot Trelleborg.
Hemska 0–2 blev 2–2.
Chockartade 2–3 blev 3–3.
Det här var veckan när GIF fick hjälp av Malmö, och ännu mer av Gais – men behövde till slut inte behövde nånting av ÖSK.
För GIF gjorde det på egen hand.
En poäng. Det var det vi ville ha, det var det vi fick – och det efter en sista ursinnig, insats med hjärta och smärta på Vångavallen.
Allsvenskan 2009. Hör ni inte själva ur kul det låter.

Annons

Hasse Berggren! Jag säger bara Hasse Berggren.
Han har varit gammal, han har varit långsam, han syntes knappt i går, men han gjorde två mål och han har gjort tio (10!) under sitt första allsvenska år i GIF trots att han knappt kunde gå i början.
Det var självklart inte Den Gamle som gjorde allt när GIF vann sin viktiga poäng.
Men i en match som såg förlorad ut, var det den i vinter blivande 36-årige Berggren från Norrsundet, Hamrånge, Hammarby, Haugesund, Elfsborg och Häcken, som gjorde målet som signalerade uppryckning och målet som säkrade kontraktet.
Totalt tio mål. Bara sex spelare i allsvenskan har gjort fler! Bara två gånger under sina tidigare sju allsvenska säsonger har Berggren själv gjort fler.


Den som spelar med Hasse Berggren blir det ofta något stort av, det visar statistiken. I år fick fjolårets stjärnskott Johan Oremo den möjligheten, men Berggren låg väl bara på 70-80 procent i våras. Oremo försvann i alla fall, miljonerna tickade in på GIF:s konto – och istället fick Amadou Jawo chansen. Höstens stjärnskott rusar nu in i silly season med fem allsvenska mål, fyra fixade straffar – och kommer att bli en lika omskriven historia som René Makondele och i fjol Johan Oremo var.
Nån tysk klubb, Kalmar...det kommer att vimla av rykten i höst.
Två saker är dock helt säkra.
1) GIF kommer att ta fett betalt för sin nya kronjuvel; Olsson den listige ordnade ett treårskontrakt med Jawo förra hösten – två år återstår!
2) Hasse Berggren kommer inte att flytta. Men han säger "Vi får se, det ligger bra till med en fortsättning".
Jag säger: spela vidare, Hasse – och håll hårt i Jawo, Olsson.

...nånstans har jag för mig att vi lovat Hasse Bergren tårtor för nånting under året. Var det för segrar, eller var det mål? Jag blir säkert påmind i alla fall, och jag levererar om så krävs.

...jag är inte ett dugg överraskad att Daniel Bernhardsson spelade fram till Berggrens båda mål. Bernhardsson har under de sista matcherna rättat till kaptensbindeln så att ingen har kunnat undgå att förstå vem han här, gjort sina första två mål för säsongen – och fyllde i går på som ytterback som man önskar en sån ska göra.
Nån gång har jag kallat Bernhardssons teknik för funktionell. Nu hade han bollen vid höger fot, lade över till den vänstra – och slog ett inlägg mitt mellan mittbackarna där Berggren stod. En passning med kvalitet till 3–3, en sån där som var sällsynt i övrigt på Vångavallen.

Årets säsong skulle bli ett steg framåt, uppåt i tabellen för Gefle IF.
Det blev...en som var nästan lika plågsam som den första.
Det här säsongen är dock inledningen till en generationsväxling i GIF, och den kommer att synas under kontraktsskrivningarna i höst.
Mathias Woxlin hoppade in i andra halvlek på Vångavallen vid läget 0–2. Utan att vara vare sig synsk eller cynisk tror jag att min personliga favorit under hela 2000-talet, spelaren som varit lungorna och hjärtat i GIF, kommer att göra sin sista match om en vecka.
I så fall finns det stor anledning att vara på Strömvallen kl 15.00 på söndag.
En annan av 2000-talets spelare som verkar vara på väg ut är Thomas Hedlund.
Det nya är Jawo, Gerndt, Theorin, en frisk Hellström – oj vad jag längtar där.

...och läktarkramarna måste fortsätta att hångla med trävirket, GIF är fortfarande kvar i allsvenskan.

Flest mål vinner.
Så ska det vara.
Kalmar gjorde 6–0 på IFK Norrköping, och har sprutat in 68 mål totalt och bara släppt in 30. I fjol förlorade Kalmar båda matcherna mot Gefle IF (1–2 och 0–1) och blev tvåa i allsvenskan, poängen efter IFK Göteborg.
I år har man vunnit med båda 5–1 på Strömvallen och 3–1 i veckan.
Guld värt.

Mer läsning

Annons