Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: En präktig baksmälla redan före avspark – det var väl inte vad Gefle IF behövde

Räckte det inte med åtta raka förluster och sista plats i allsvenskan för Gefle IF.
Behövdes det en baksmälla före avspark i matchen mot Kalmar FF också.
Jag bara undrar?

Annons

Sverige har en av Europas hårdaste lagstiftningar när det gäller alkohol och bilkörning och översatt i siffror innebär den gränsen 0,2 promille för det som heter rattfylla.

Gefle IF:s tränare Thomas Andersson är sedan i torsdags förmiddag misstänkt för det. Han säger att han åt middag och drack vin.

Det gör alla. Jag tänker inte moralisera mig in i Kristdemokraterna.

Däremot är jag förvånad, närmast extremt förvånad – för...Thomas Andersson. Denne så hängivne och seriöse yrkesman och så skolad i Gefle IF:s alla möjliga värderingar.

Men jag har dock snabbt räknat ut att antingen drack Thomas Andersson sitt vin efter att köket stängt på restaurangen, eller så drack han 4-5 glas och kanske något till innan han gick hem framåt elvatiden eller midnatt.

Annars hade inte polisens alkoholmätare gett utslaget.

Eller – och det här är viktigt; Thomas Andersson drack just bara några glas vin till maten – och då kommer blodprovet att visa att han inte alls gjort sig skyldig till rattfylla.

Det där ska vi komma ihåg, innan folkdomstolen rusar till beslut.

Jag håller dock inte direkt med Gefle IF:s ordförande Thomas "Badis" Andersson när denne kommenterar händelsen.

1) Det är inget "...som-kan-hända-vem-som-helst". Det kan faktiskt bara hända personer som dricker alkohol och kör bil innan den gått ur kroppen.

2) Och. Självklart skulle inte tränaren "ha stuckit huvudet i sanden" när det här hände. Nu fick Gefle IF:s ordförande beskedet sedan Gefle Dagblad konfronterat tränaren Andersson.Det strider mot alla möjliga metoder till krishantering, där det handlar om att ta tag i något obehagligt så snabbt som möjligt.

Inte för att sopa under mattan, utan för att blottlägga, göra några rejäla pudlar – och sedan gå vidare. Ta sitt straff också, om det behövs.

Nu kom alltså avslöjandet samma dag som Gefle IF spelar hemmamatch mot Kalmar.

Mitt i ett mänskligt misstag så avslöjar tyvärr tränaren Thomas Andersson uselt ledarskap vid ett prövat idrottsligt tillfälle. Gefle IF är sist i allsvenskan och det är Thomas Andersson som ska inspirera, aktivera och motivera spelarna.

Att diskutera misstänkt rattfylla är inget man ska göra i uppladdningen inför viktiga matcher.

Jag vill inte det.

Gefle IF vill inte det.

Ingen vill det.

LÄS ÄVEN: GIF:s ordförande om tränarens misstänkta rattonykterhet: "Alla som känner honom vet att han inte är någon festprisse"

MISSA INTE: GIF-tränaren misstänks ha kört rattfull: "Tog ett felbeslut"

Mer läsning

Annons