Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre GIF-blixtar slog ned på Borås Arena

Det stod 0–1..."och nu börjar det åska och regna också", meddelade en utsänd medarbetare från Borås Arena.

Såg jag väl på teven.

Per-Urban hade mullrat i paus efter en blodfattig första halvlek, och tre GIF-blixtar slog ned och paralyserade Elfsborg.

GIF gjorde tre drömmål som jag lätt kunde ha tillägnat en krönika vardera, men bara att vända mot guld- och Europajagande Elfsborg – det är så typiskt det stryktåliga GIF som precis innan jag hittade knappkombinationen som bildar K-r-i-s har pumpat fram två raka trepoängare sedan försäljningen av Jawo.

Annons

Elfsborg köper spelare efter spelare, men GIF nöjer sig inte med pengarna utan stjäl även poängen.
Det här var Elfsborgs första förlust på Borås Arena för säsongen. Senaste man förlorade var den 9 juli i fjol...mot GIF (Hasse B).
Och det här då: sedan Borås Arena invigdes har Elfsborg förlorat nio matcher – tre av dessa mot GIF.
Från våren satt fortfarande Anders Svenssons frisparksmål kvar som en tagg, det där i 94:e matchminuten. Nu kom revanschen, och de tre poäng GIF tog nu väger tyngre än den Svensson skruvade bort på Strömvallen.

En nyckel till knallsegern var att GIF visserligen blev utspelat av ett virvlande, flyfotat, passningssäkert Elfsborg i den första halvleken – men inte släppte in mer än ett enda mål (och det på straff).
Vid 0–1 är man alltid med i matchen.
Vid uddamålsunderläge går det alltid att förändra något efter paus, och Per-Urban lade misstagen i ena vågskålen och alla verkade fatta att så där kan vi inte hålla på.
GIF fick ordning på fötterna, på passningsspelet (!) – och tre drömmål senare hade man hjälpt till att skapa fortsätta förvirring och spänning i allsvenskans toppstrid där även Halmstad lurade Kalmar och Örebro Helsingborg.
Men det är en sak att analysera fram v-a-d man ska ändra på, en annan h-u-r kan ska utföra det – och ytterligare en annan att verkligen g-ö-r-a det.
Det är det som imponerar med GIF. Spelarna ruskade av sig den omgång man fått av Elfsborg, memorerade det nya taktiksnacket – och ändrade framför allt kvalitet i de egna prestationerna; det var direktpass, det var löpningar – det var ständiga tillväxtfaktorer för en trepoängare.

...är det nån som undrar var kvalstrecket ligger? 13 poäng under GIF. Djurgården innehar positionen. GIF är sjua, nåt mål efter Örebro som är sexa.

Av familjeserien Jawo möter Jawo blev det inte speciellt mycket, och Omars lätta övervåld i straffområdet nu kan förlåtas.
Servitörfirman Gerndt & Westlin fortsätter dock att duka upp. Gerndts väggspel tillbaka till Bapupa var läckert, hans passning till Westlin vid 2–1 var smart och vägvinnande – och Westlins slutleverans till Bapupa högklassig. Varpå Westlin plockade ned Dahléns crossboll, väntade och väntade och väntade...tills Jonas Lantto hade gjort sig redan för att göra sitt andra nickmål i allsvenskan.

Yannick Bapupa har staplat övertygande insatser på varandra sedan det blev han som fick den tomma platsen på GIF:s inre mittfält. Ytterst laglojalt har han gjort det defensiva jobbet perfekt – men alla har väntat på det offensiva öset.
Två vassa attacker i djupled gav nu två mycket läckra mål. Kvitteringen var en dunderträff trots extrem tidsnöd, och 2–1-målet var ett sånt man vill en mittfältare ska göra; två forwards samarbetar – och så kommer den tredje mannen och slår in bollen. Så läckert.
Visserligen var det Bapupa som drällde med bollen vid Elfsborgs sena reducering, men som tur fläckades nu inte den starka insatsen med nån typ av syndbocksskuld.

Vändningen och drömmålen – en annan skön bild från Borås Arena var när GIF-spelarna tackade de tillresta supportrarna för stödet. Spelarna var visserligen fler än fansen I Sky Blues – men gesten mot de verkligt trogna var skön.

Mer läsning

Annons