Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft schema – det har GIF tränat på

Tre matcher inom loppet av en vecka – och en allsvensk plats i potten.

Då är GIF-spelarnas återhämtning viktigare än någonsin.

– Det här är inget nytt för oss, säger Gefle IF:s fystränare Johan Holmström inför kvalrysaren mot GIF Sundsvall.

Annons

Gefle IF klev i går eftermiddag ut på ett kylslaget Strömvallen, med den sköna upphämtningen mot IFK Göteborg färskt i minnet.

Men det där är historia nu. Den allsvenska statusen ska räddas via två kvalmatcher mot GIF Sundsvall – och i går fick GIF-spelarna en första genomgång av det som komma skall.

GIF är, minst sagt, mitt inne i ett tufft spelschema. I morgon väntar det första kvalmötet med GIF Sundsvall på bortaplan, och på söndag ska allt avgöras på Strömvallen. Med den gångna söndagens match mot IFK Göteborg inräknad blir det alltså tre matcher inom loppet av en vecka för GIF.

Något som fystränaren Johan Holmström inte tycker är särskilt anmärkningsvärt.

– Så här tätt mellan matcherna har det varit vid flera tillfällen tidigare. Vi kommer att jobba likadant nu som då, säger Holmström.

Skillnaden mot ett "normalt" upplägg, med en match eller max två matcher i veckan, är att träningsbelastningen mellan matcherna minskas.

– I det här läget får vi helt enkelt dra ner på träningsbelastningen. När det är en hel vecka mellan två matcher kan man ha högintensiva träningar, men det plockar vi bort nu. Spelarna behöver samla kraft på ett annat sätt, säger Holmström.

– I dag handlar det om att få ur gårdagens (söndagens) match mot Göteborg, för att sedan ha en matchförberedande träning i morgon (tisdag). Efter onsdagens match blir det på samma sätt, med en lättare träning på torsdagen. Sedan blir det ledigt på fredagen så att spelarna kan samla energi.

I ishockey är det ofta tre matcher i veckan. Om du jämför den verkligheten med den situation ni är i nu – hur stor är skillnaden?

– Det går inte att jämföra. Det är två motpoler, där belastningen är på två helt olika energisystem. I ishockey går du in och kör i 30 sekunder, och byter sedan. I fotboll går du in och kör i 45 minuter, vilar, för att sedan köra i 45 minuter till.

– Diskussionen är egentligen fullständigt ointressant.

GIF:s träningsupplägg är anpassat efter matchschemat, och ingenting lämnas åt slumpen.

– Vi har full koll på hur vi ska göra, säger Holmström.

Tränaren Pelle Olsson:

– Återhämtningen mellan matcherna är oerhört viktig, men en annan grej som är betydelsefull just nu är att vi inte har någon tabellposition att fokusera på. Det är den främsta skillnaden mot tidigare, då tabellpositionen hela tiden var ett faktum. Nu är vi nollställda och kan helt och hållet koncentrera oss på matcherna mot Sundsvall.

Mer läsning

Annons