Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två målskyttar och en Hjelte

/

Foten höll i 13 minuter – sedan tvingades Anders Bååth att byta.
Då fick Jonas Lantto ta steget in på mitten – och vilken succé det blev.
– Jag har alltid velat spela centralt, säger han efter 2–0-segern mot Falkenberg i den allsvenska premiären.

Annons

Anders Bååth stukade foten för två veckor sedan och var ett stort frågetecken inför den allsvenska premiären.

Efter att ha gjort ett slutgiltigt test på lördagen i Falkenberg gav han tummen upp till tränaren Roger Sandberg: foten håller.

Det gjorde den i 13 minuter – sedan tvingades mittfältaren avbryta matchen.

– Jag var nog lite väl optimistisk. Tyvärr höll det inte och jag kände redan på uppvärmningen att det inte stod rätt till, säger Bååth.

Sandberg:

– Vi utgick från att det skulle hålla i 90 minuter. Nu höll det i drygt tio minuter och det är aldrig optimalt att tvingas göra ett så pass tidigt byte. Jag tror Bååth är fullt medveten om det själv, att han får rannsaka sig själv nästa gång. Han erkände efter matchen att det var önsketänkande att det skulle hålla. Han är nog väldigt glad att vi vann.

Roger Sandberg kastade något oväntat in debutanten och anfallaren Jakob Hjelte på högerkanten på mittfältet – och Jonas Lantto tog över Bååths plats på mitten.

– Jag tycker att Lantto gjorde det fantastiskt bra och Hjelte gjorde en fantastisk debut i allsvenskan. Han spelade på en ovan position men löste det väldigt bra.

Vad var det som gjorde att du att du valde att göra det här bytet?

– Framför allt för att Hjelte är en väldigt klok spelare och klarar av att defensivt lösa det vi ville uppnå.

Efter bytet tog GIF över initiativet i matchen – och i den 35:e minuten kom 1–0-målet.

Den allsvenska debutanten stod för förarbetet.

– Jag hade ganska mycket tid på mig att hitta en passning. Deras backlinje var passiv och jag slog bollen lite på chans på ytan och hoppades att Oremo skulle fiska upp den – och det gjorde han, förklarar Hjelte.

Falkenberg hade stora problem i den allsvenska premiären. I den 58:e minuten gjorde Dioh Williams 2–0 – och saken var klar.

Jonas Lantto trivdes ypperligt på sin nya position på mitten – och var tillsammans med Jacob Ericsson, som också gjorde allsvensk debut, planens bästa spelare.

– Det är roligt. Jag spelade på den positionen i Kiruna för många år sedan och jag tycker om att spela i mitten. Man får mycket boll och har fler alternativ när man väl får bollen. Du kan vända och vrida lite, förklarar Lantto, som var nöjd med sin insats:

– Överlag kändes det väldigt bra. Jag hade väl nån felpassning, men jag försökte bara spela enkelt och hade några fina passningar också.

Vill du fortsätta på den här positionen nu?

– Nja, det vet jag inte. Men jag har alltid velat spela centralt, men det har inte funnits något läge för ens i dag...

– Man brukar väl säga "att ju äldre man blir ju längre bak i banan kommer man." Vi får se hur det blir i framtiden. Men jag trivs i mitten, helt klart.

Roger Sandberg:

– Jonas spelade bra över hela banan. Han satte försvarsspelet, och var väldigt kreativ och hittade lösningar. Det är inte alls otänkbart i framtiden.

Mer läsning

Annons