Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmätt och klart – därför orkar GIF med en urladdning till

/
  • Anders Bååth och Jacob Ericsson till vänster tillhör de spelare i GIF som har en gps fäst i nacken under match.
  • Anders Bååth.

Gefle IF har fått en fin start på säsongen. Oavgjort i premiären följdes upp med seger mot Sundsvall.
Nu väntar den tredje matchen under premiärveckan. Och GIF har full koll på hur påverkade spelarna är – tack vare sitt gps-system.
– Klart man är lite sliten, men det är inga problem, säger arbetshästen Anders Bååth som sprang närmare 13 km mot Sundsvall.

Annons

Se Anders Bååth prata om gps-sändaren i tv-inslaget här ovanför.

Pelle Olssons Djurgården har fått en smakstart på säsongen. Två raka segrar, 7–0 i målskillnad och gott om självförtroende.

Men Gefle IF, som hade en tung försäsong, har också hittat rätt i inledningen. Nu väntar dock ett kraftprov och en värdemätare på söndagseftermiddagen – men springa sönder GIF det kommer inte Djurgården kunna göra.

Gefle har full koll på hur mycket det täta matchandet tagit på spelarna. Och det är ingen fara trots den höga belastningen.

– Vi kan konstatera att det inte blev så slitsamt senast eftersom vi hade mycket bollinnehav i andra halvlek. Det var färre löpmeter än i en normal match, säger tränaren Roger Sandberg.

Men nye lagkaptenen Anders Bååth berättar att just han faktiskt sprang mer än normalt mot Sundsvall.

– 12,8 km. Det var 500 meter mer än normalt. Det kändes inte så eftersom vi var en man mer i andra halvlek.

GIF har en speciell mätmetod som är av yttersta vikt. Under match har sju-åtta spelare en liten gps fäst på kroppen där all möjlig information lagras och sedan används för att kunna träna på rätt sätt och även mäta vilka som sprungit mer eller mindre än normalt.

– Man får spela med en BH som håller grejerna på plats och man har som en liten dosa i nacken. Särskilt viktigt tycker jag det är att mäta hur snabb man är. Jag nådde som bäst 7,92 meter på en sekund senast. Allra snabbast är Jacob Ericsson, han ligger över nio meter per sekund som bäst.

Det är fyscoachen Johan Holmström som sammanställer siffrorna och tränaren Roger Sandberg tycker absolut att han har nytta av informationen.

– Inte minst att kunna göra en bedömning hur slitsam en match är. Sen måste man naturligtvis ha en dialog med spelarna, men det är absolut en hjälp, säger Sandberg.

För Anders Bååths del är det extra meterna mot Sundsvall inget som bekymrar.

– Nej, jag kommer springa så mycket som krävs för en seger så är det bara, menar Bååth som var den som kvitterade till 1–1 mot Sundsvall innan Dioh Williams fixade alla tre poängen med sin nick som betydde 2–1.

– Det tillhör inte vanligheterna att jag gör mål. I fjol gjorde jag ett på hela säsongen, en strumprullare borta mot Halmstad. Det här var snyggare, säger Bååth.

Tränaren Roger Sandberg vill förstås inte avslöja någon startelva. Han bytte en spelare på vänsterbackspositionen efter premiären mot Helsingborg. Och det kan mycket väl bli något skifte igen.

Han har i alla fall siffror på vilka som tål tredje raka urladdningen på en och samma vecka.

LÄS MER: Hem till Gävle för att stoppa Oremo och resten av GIF-anfallarna

LÄS OCKSÅ: Här jublar Gefle efter ovanlig vändning: "Vi är inte ett gäng som viker ner oss"

KRÖNIKA: Ordningen är återställd, när dumhet straffades med kyla

Mer läsning