Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli bättre med IFK-modellen

Unga fotbollstjejer är för dåligt utbildade.
Det tycker IFK Gävles tränarduo – som startat en egen satsning.
– Gästrikland har varit rena U-landet när det gäller det här, säger Jocke Carlson.

Annons

Satsningen har inletts lite försiktigt nu under hösten, för att sjösättas ordentligt i januari.

Enkelt beskrivet handlar det om att kopiera IFK Gävles damlag i det mesta.

Tjejer födda 91–95 får chansen att träna hårt och mycket under hela året. Anders Källström, assisterande A-lagstränare, är huvudansvarig och kommer att assisteras av Rickard Hultman. Laget ska även ha materialförvaltare och målvaktstränare.

För IFK Gävles A-lagstränare Joacim Carlson är satsningen en nödvändighet. Enligt honom bedrivs ingen egentlig utbildning av flickfotbollsspelare i unga åldrar i dag.

– Det finns inga tränare som utvecklar och utbildar, bara ledare som kastar ut en boll och låter flickorna spela. När tjejerna sedan kommer till oss är de helt oskolade, och så dröjer det flera år innan de kommer upp på samma nivå som de andra med fysik och taktiskt tänkande, säger Carlson.

– Vi måste göra som herrarna gör med sina talanger. De måste få växa i sin rätta miljö. Som det är nu måste vi ta upp 13–14-åringar i A-laget, och då får de träna med 28-åringar. Det är inte bra.

Det stora målet är förstås att IFK Gävle ska få ett bra damlag – och kanske ta klivet upp i division 1 igen. Ett annat mål är att de som vill satsa ska få en bättre chans.

Träningsgrupp 2 är än så länge arbetsnamnet på det nya laget. Träningsgrupp 1 är förstås A-laget.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi kopierar damlaget, både hur mycket vi tränar och vilka övningar vi gör. Då blir övergången till damlaget mycket lättare. Sedan hoppas vi få tjejerna att hålla på några år längre för tjejer lägger i allmänhet av tidigare än killar, säger Anders Källström, som alltså ska ansvara för den nya gruppen – och lovar att erbjuda träningar med kvalitet.

– Ja, nu får ju vi som ledare krav på oss att vi är jättebra förberedda, säger han.

För tillfället tränar Källström det flicklag som består av både IFK-spelare och tjejer från samarbetslaget Hille. Flera av dessa kommer säkert att vara med när satsningen blir mer seriös efter årsskiftet.

Ett litet problem är att många spelar innebandy på vinterhalvåret, och Källström tänker inte tvinga någon att välja idrott redan nu – men han hoppas att kvaliteten på träningen ska göra att många självmant väljer fotbollen.

– Det som ska vara gemensamt för alla som är med är att det är tjejer som vill träna. Det kan vi inte göra avkall på, säger Källström.

– Det känns bra att vi blir många som är seriösa, då blir träningen bättre också, säger 16-åriga Amanda Wahlström som ser framemot stenhård träning för att få vara med i ”träningsgrupp 2”.

– Om man bara planerar ordentligt, så kommer det att fungera att träna mer. Det som är positivt med den här satsningen är att det spelar ingen roll hur gammal man är, utan det handlar mer om hur mycket man själv vill satsa och träna, säger Sara Johansson, 17.

Mer läsning

Annons