Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgis startar ny domarutbildning – i fotboll

Duktiga domare finns det gott om i Gävle – och de ska bli ännu fler.
Borgarskolan har redan startat en domarutbildning i ishockey, och nu är det fotbollens tur.
– Vi är ensamma i Sverige om det här, säger Tore Lennartsson på skolan.

Annons

Hockeydomarutbildningen har redan dragit igång, och tre gymnasieelever ägnar nu två förmiddagar i veckan åt fysisk och teoretisk träning. Den fysiska träningen sker både på gymmet och genom skridskoträning på rinken. Det kombineras med teori kring domarskapet, där instruktören Joel Hansson följer dem under matcher och ger feedback, plus att elitseriedomaren Thomas ”Kuben” Andersson medverkar och berättar om sina erfarenheter.

På samma sätt är nu tanken att man ska dra nytta av de allsvenska fotbollsdomare som finns i Gävle; Markus och Martin Strömbergsson, plus Malin Johansson i damallsvenskan.

– Både Markus och Martin är väldigt entusiastiska och vill gärna bidra till att fler väljer domaryrket. Alla kan inte bli professionella, men vi lägger en bra grund, säger Tore Lennartsson.

Gävle är först i Sverige med domarutbildning på gymnasiet, och vill också bli först att certifieras, vilket i så fall innebär nationell intagning.

– Det vore drömmen. Jag har pratat med hockeyförbundets domarchef Peter Andersson och de är väldigt intresserade, likaså fotbollen, säger Lennartsson.

Fyra elever kommer antas till fotbollsdomarutbildningen, och sista ansökningsdatum är 31 december. Det gäller även för alla andra som vill ha idrott på schemat. Gävle kommuns gymnasieskolor har nationell intagning i fotboll, ishockey, golf och friidrott, plus lokal intagning i andra idrotter.

Mer läsning

Annons