Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlén tillbaka - till sista säsongen i Tyskland?

I dagarna planerar de flesta svenskar för sin kommande sommarsemester.

Tysklandsproffset Andreas Dahlén har redan haft sin ledighet. I går startade nämligen säsongen på nytt för 28-åringen i FSV Frankfurt.

Sporten fick en pratstund med den förre Geflespelaren innan återresan till Tyskland.

Annons

Sommaren är kort... och så vidare. För fotbollsspelaren Andreas Dahlén är den redan slut – åtminstone semestern.

– Vi har varit lediga i fyra veckor och dagarna har gått väldigt fort. Vi har träffat släkt och vänner både här hemma i Gävle och lite runt i Sverige.

Andreas Dahlén har alltså knappt hunnit avsluta sin andra säsong som professionell fotbollsspelare i Tyskland förrän nästa tar vid.

Efter ett år i Hansa Rostock kom han förra sommaren till storstaden Frankfurt med drygt 700 000 invånare. Där skrev han ett tvåårskontrakt som han räknar med att fullfölja.

– Träningen drar igång nu och serien börjar redan 15 juli. Så nu blir det hårdkörning. Om två veckor ska vi på träningsläger och det lär inte bli att leka med, säger Dahlén.

Och det är en revanschsugen ytterback som nu tar sats mot sitt tredje – och kanske sista år i Tyskland.

– Vi får se vad som händer. Jag har inget avtal med någon agent och har inget nytt på gång. Men vi får se efter den här säsongen, kanske flyttar jag hem.

För det var ju det här med att ta revansch. För i ärlighetens namn var inte det senaste året särskilt mycket att skryta över.

Skador och avstängningar spolierade stora delar av Dahléns säsong – även om det började bra.

– Första halvan gjorde både jag och laget det jäkligt bra. Vi låg i toppen av tabellen och spelade kanske den mest attraktiva fotbollen i hela andraligan.

Men efter juluppehållet gick det sämre. Både för Dahlén och hans lag FSV Frankfurt.

– Vi tog väl tio poäng på 18 matcher, så det var en bedrövlig avslutning och jag var mest skadad och avstängd, suckar Dahlén när han tänker tillbaka.

– Jag spelade bara sex matcher av de sista 18. Det var ganska tungt att sitta på sidan och se laget förlora och förlora hela tiden.

En trasig baksida i ena låret innebar några veckors vila. Direkt när han var tillbaka drog han på sig ett rött kort och fick tre matchers avstängning. Och bara dagar innan han åter var spelklar kom nästa smäll.

– Jag skadade utsidan på foten på träning och var borta helt i sex veckor.

De sista matcherna i ligan tog han tillbaka sin ordinarie plats som vänsterback och även om det gick dåligt för Frankfurt under en längre period var det aldrig nära en nedflyttning.

Laget slutade på 13:e plats av 18 lag med sju poängs marginal till det nedre kvalstrecket.

Det mest anmärkningsvärda inför den kommande säsongen är att Eintracht Frankfurt, som är ett av Tysklands verkligt stora lag, överraskande åkte ur Bundesliga och nu hamnat i samma serie som Dahléns FSV.

– Eintracht har en jättearena och jag utgår från att bägge derbyna mot dom kommer att spelas där inför 50 000 åskådare. De var på 15:e plats totalt i publikligan av alla lag i hela Europa. Så då förstår du skillnaden, säger Dahlén.

Mer läsning

Annons