Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-killen Törnros mitt i Dalkurds nya succé

/

Här är Gävlekillen som sköt Borlängelaget Dalkurd till Superettan.
Erik Törnros, 22, har hittat rätt på fotbollsplanen.
– Vilket lag vi har, vilket gäng vi är, säger Törnros.

Annons

Ni känner Erik Törnros sedan tidigare.

Gefle IF-talangen som gjorde inhopp i allsvenskan som 17-åring 2010, men som aldrig lyckades slå sig in i laget som hade Orlov, Dahlberg och även Oremo längst därframme.

Som spelade både i P17- och P19-landslaget.

Som ryktesvägen var på väg till Werder Bremen.

Som ville så mycket och trodde på sig själv.

Men som till slut bara flyttade lite mer än tio mil västerut och hittade sig själv på fotbollsplanen.

I lördags gjorde han 2–0-målet för Dalkurd borta mot Umeå, och säkrade seriesegern i div 1 norra.

– Det var rätt livat i lördags. Serieseger med tre omgångar kvar att spela, vi leder med 13 poäng och är obesegrade, säger Erik. Vilken grej, va?

Han är nu, på måndagsförmiddagen, avslappnat uppspelt.

Men har rätt att vara riktigt nöjd med sitt nya lags prestation, och sin egen också.

– Absolut, men vi kommer inte att slå av på takten. Vi vill ju behålla den där förlustnollan. Det skulle ju se illa ut om vi förlorade nu, säger han.

– Och Superettan kommer att bli häftigt nästa säsong. Vi tänker fortsätta där på samma sätt, och det är att försöka vinna varenda match.

Han tillhör de sista pusselbitarna i framgångssagan Dalkurd FF. Klubben som bildades 2004, spelade seriefotboll för första gången 2005 och sedan vann serier och avancerade uppåt varje år tills man hösten 2009 gick upp i ettan.

Och nu alltså, Superettan.

Törnros själv lånades ut från GIF till Brage 2013, skrev på för Brage 2014 – men värvades efter en säsong över till konkurrenten Dalkurd.

Och kom hem.

– Ja, lite så känns det faktiskt. Jag trivdes bra i Brage, men det här gänget vi är Dalkurd är helt underbart. Här är det rätt på hela tiden. Alla vill något, och alla vill att det ska gå bra för kompisarna. Vi spelar tillsammans, vi umgås på fritiden – vi är verkligen ett lag.

– Jag känner mig oerhört hemma här, och det har gjort att jag nu hittat rätt som fotbollsspelare också.

På det personliga planet innebär det åtta mål, fyra assist och två fixade straffar – och trea i den interna skytteligan.

– Jag har fått vara med hela säsongen, förutom två matcher då jag hade magproblem och sedan hamnade på bänken.

– Jag känner att jag blivit jämnare och tryggare som spelare nu. Jag spelar mer enkelt, med färre tillslag och har ofta rollen som toppforwarden i vårt spelsystem som är nånting liknande 3–5–2, även om en forward ligger lite bakom den andra. Jag har varit target player, men har också fått gå ned och möta och driva bollen uppåt i banan.

– Vi spelar ju med stort bollinnehav, och har mycket folk på mitten.

Han drar en parallell till Östersunds FK, som är på väg från Superettan till allsvenskan.

– Jag tycker vi spelar rätt lika. Båda lagen vill ha mycket boll och jobbar mycket längs gräset.

Magproblemet är det enda som stört. För andra problem har Erik fått hjälp med.

– Tränaren tyckte att jag var lite för låst i höfterna, och letade i våras på en kille i Örebro som var oerhört skicklig på att lösa upp den stelheten i musklerna. Jag fick ett bättre rörelsemönster efter det.

Superettan nästa alltså – men det finns en sak som faktiskt får Erik att längta till Gävle.

– Gavlevallen. Den blev riktigt bra. Jag har varit där och kollat på en allsvensk match, och där blir man väl lite avundsjuk.

Dalkurd håller till på mer slitna Domnarvsvallen.

– Kalla den Strömvallen junior, säger Törnros med ett skratt.

Tre matcher återstår av en fantastisk säsong, Som dock startade i skuggan av en fruktansvärd händelse. Den 24 mars flög Dalkurd hem från ett träningsläger i Spanien, och spelarna fanns utspridda på tre plan som lyfte från Barcelona.

Det fjärde som lyfte ungefär samtidigt var Germanwings flight 9525 som kraschade i de franska Alperna och 150 människor omkom.

– Fy fan, man var skakis alltså. Det är helt sjukt. Jag fick veta det när jag träffade några som var på det första planet när vi mellanlandade i Zürich. De trodde att det var vi som hade störtat, för vi hade sagt att vi skulle åka vid nio. Helt galet. Man har haft många missade samtal och sms, sa Erik Törnros efter den händelsen.

MASSOR om Dalkurds historiska seger

Mer läsning

Annons