Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag för lag – så är läget i de bästa damfotbollsklubbarna just nu

/

Huge och Tierp kämpar vidare i ettan, i division 2 har vi Gefle IF, Hille, Valbo, NorrHam och Stensätra.
Så här är läget just nu i de bästa damklubbarna.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så här är läget i herrfyran just nu – lag för lag

Division 1

IK Huge

Tränare: Johan Liljemark.

Läget i laget: Elin Olsson, Elize Utby och Linéa Deime lägger av – och Jessica Backmans flytt till Sundsvalls DFF är en tung förlust.

På pluskontot finns Emma Gabrielsson (Sandvikens IF) och Julia Holmström och Josefine Blom från Valbo FF.

– Att vi tappar Jessica visar bara att vi har en bra verksamhet när vi kan skicka iväg spelare till högre divisioner, säger tränaren Johan Liljemark.

På några år har Ida Markström, Amanda Östervall och Lee Winroth alla värvats till klubbar högre upp i seriesystemet.

Viktiga trion Ellinor Johansson, Johanna Pettersson och Hanna Lindqvist borgar för att Huge behåller stabiliteten. Johan Liljemark tror att spelare som Felicia Carlsten, Olivia Sjödin (mv) och Ina Ingelsson, som kom till Huge i fjol, har goda möjligheter att höja sig ett par nivåer redan nu.

Bästa målskytt i fjol: Hanna Lindqvist och Jessica Backman, 8.

LÄS MER: Sundsvall värvar snabbfotad Hugespelare

Tierps IF

Tränare: Roberto Soria, assisterad av Christian Ljung och Ola Melin.

Läget i laget: Mycket nytt i Tierp som går igenom en generationsväxling och medvetet satsar på hemvävt och egna produkter. Tränaren Daniel Sundström har lämnat och Roberto Soria, med många Upplandsklubbar på sitt tränarsamvete, tar över.

Listan på spelare som försvunnit är lång: Elin Bälin (Gefle IF), Lisa Hägglund (slutat), Emma Sundström (flyttat), Sara Schumertl (Sundsvall), Felicia Eriksson (studier), Anna Persson (korsbandsskadad) och amerikanskorna Samantha Brand och Lindsey Zullo.

I stället har Tierp flyttat upp fem egna ungdomar och värvat målvakten Lisa Fröjdfeldt från Mohed, liksom comebackande Hanna Sjöström. Dessutom hoppas man kunna fylla på truppen med fem-sex spelare innan seriestarten.

– Vi satsar hemvävt och kommer nog ha 70 procent med moderklubb Tierp. Visst kan det bli tufft, vi har tappat många, men vi tror det är rätt väg att gå, säger Tierpsledaren Ola Melin.

Bästa målskytt i fjol: Lisa Hägglund, 10.

LÄS MER: Hammarbytränaren tar jobb i Tierps damlag

Övriga lag i division 1 norra Svealand: Bele Barkarby, Bollstanäs, FC Djursholm, Gamla Upsala, Gustafs GoIF, Brommapojkarna, Ljusdals IF, Moheds SK, Ornäs BK, Rimbo IF.

Division 2

Gefle IF

Tränare: Tomas Axlund.

Läget i laget: Har fått tre nya spelare i Elin Bälin (Tierp), Astrid Wenell (Åbyggeby) och Jennifer Wiker (Nora/Pershyttan), och samtidigt behållit truppen som vann division 3 i höstas. Ytterligare nyförvärv är på ingång, men tränaren Tomas Axlund håller på dom lite till.

Inget lag på den här nivån lär i alla fall träna lika mycket som GIF-tjejerna – två fyspass och tre fotbollspass inne på Gavlevallen i veckan.

– Vi har en bra miljö, med bra förutsättningar och spelare som gillar att träna. Just nu har vi inga resultatmål annat än att utveckla spelarna ytterligare, säger Axlund.

Bästa målskytt i fjol: Lina Bälin, 10.

LÄS MER: Gefle IF vann serien – klart för division 2

Hille IF

Tränare: Stina Kalander, assisterad av Jessica Utter och Mathias Johansson.

Läget i laget: Spelarna i Hille trivs uppenbarligen på Hille IP för truppen är i stort sett oförändrad sedan i höstas. Sandra Färdig har tillkommit från Huge och några fler juniorer är med och tränar, men annars är det samma lag förra säsongen. Emil Lindbom tränar numera herrlaget och Stina Kalander har tagit över ansvaret.

– I och med att vi fått behålla laget så tycker vi absolut att vi ska komma högre upp, på övre halvan, i år, säger Kalander.

Bästa målskytt i fjol: Felice Stenborg, 6.

LÄS MER: Ranking – 10 bästa damfotbollsspelarna i Gästrikland

NorrHam

Tränare: Urban Ivarsson och Arvid Sjöström, uppbackade av Elin Persson, Mikael Martinell och Inge Sjöberg.

Läget i laget: Tränaren Sten Nordgren tränar i år Mohed och tog dottern och lagkaptenen Hilda Nordgren med sig dit. Nya tränare är i stället Urban Ivarsson och Arvid Sjöström, i fjol i Norrsundets herrlag. Lisa Westin och Ida Fällgren gör comeback efter uppehåll och i övrigt har NorrHam en del provspelare som tränar med truppen just nu. Var nykomling i tvåan i i fjol och lyckades efter lite möda hänga kvar.

– Ska man vara realistisk kommer vi nog få kämpa för att bli kvar även i år, men målet på sikt är att vara ett stabilt lag i tvåan med tjejer från bygden, säger Urban Ivarsson som tror att nykomlingarna Kovland och Gefle IF kommer slåss om seriesegern.

Bästa målskytt i fjol: Jessica Westrin, 5.

Stensätra IF

Tränare: Vakant.

Läget i laget: Stensätra tillhör klubbarna som just nu står utan tränare. Åsa Englin, som var huvudtränare i fjol, har hoppat av och Anna Hall, som var assisterande vet inte om hon ens ska spela eller inte.

– Jag vet att styrelsen pratat med ganska många, men vi har ganska tunn trupp och då är det inte så lätt att hitta en tränare. Och spelare vill ogä

Maria Danielsson och Ida Westerholm ska vara föräldralediga, i gengäld kommer Jenny Österberg tillbaka från barnafödande. Fjolårets bästa målskytt Janina Mähler är fortfarande skriven på Stensätra, men verkar få någon slags ledarroll i Sandvikens IF.

Bästa målskytt i fjol: Janina Mähler, 12.

Valbo FF

Tränare: Jonas Siljamäki och Per-Arne "Ata" Persson, assisterade av Eva-Lotta Persson. Dessutom hjälper Ulrika Jonsson, Torbjörn Jonsson och Patrik Carlsson från F16-laget till.

Läget i laget: Här har vi också en rejäl generationsväxling på gång. Valbo har tappat skyttedrottningen Elin Åsenlund, 25 mål i fjol, till Stockholm och lärarstudier. Dessutom går Malin Lindqvist tillbaka till återuppstartade Hagaström i trean. Två tunga tapp för Valbo där också Josefine Blom och Julia Holmström gått till Huge.

Nya spelare är Annie Olsson från Åbyggeby/Ockelbo, Linéa Deime från IK Huge och Hanna Zetterlund från Brynäs.

Tränaren Per-Arne "Ata" Persson har sett en och annan generationsväxling som tränare, han har tränat olika damlag sedan 1997.

– Lite för många kanske, men det är ingenting att vara rädd för. Man får ge det tid och se det i ett lite längre perspektiv, säger han.

Valbo flyttar upp hela F16-laget, 15 spelare, i träningstruppen.

Bästa målskytt i fjol: Elin Åsenlund, 25.

Övriga lag i division 2 södra Norrland: Team Hudik, Iggesunds IK, Kovlands IF, Njutångers IF, Selånger FK.

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

Mer läsning

Annons