Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är nya regeln som slår hårt mot SIF

/
  • Anthony Allison är en av spelarna som spelar för SIF i division 2 just nu – men som inte får göra det nästa säsong.

En ny regel stoppar från och med nästa säsong svenska division 2-klubbar att använda icke EU-spelare.
Det slår hårt mot SIF – som just nu har tre stycken.
– En del föreningar har misskött sig, det är därför förbundet tagit det här beslutet, förklarar Lars Carlsson, ordförande i Gestriklands fotbollförbunds tävlingskommitté.

Annons

Beslutet kring icke EU-spelarna står inskrivet i Svenska fotbollförbundets representationsbestämmelser 2015.

Från och med säsongen 2016 får endast klubbar som spelar i Allsvenskan, Superettan, div 1 herrar, Damallsvenskan eller Elitettan använda icke EU-spelare.

Det innebär att enda chansen för SIF att kunna behålla nyckelspelare som Anthony Allison, John Junior och Seth Rudolph är att gå upp i ettan.

– Att låta regeln börja gälla först från 2016 är ett sätt att ge klubbarna som kontrakterat den här typen av spelare chansen att förbereda sig i tid för förändringen, säger Lars Carlsson.

Varför införs den nya regeln?

– En del föreningar har missbrukat detta, man har värvat en massa icke EU-spelare som man sedan inte tagit hand om. De har köpts in och sedan har de tvingats leva under minst sagt spartanska förhållanden. Jag skulle säga att det varit slavliknande former.

– Det har bedömts som ett generellt problem, framför allt på division 2-nivå. Det är därför förbundet gör så här.

Sandvikens IF har varit mycket aktivt när det gäller användandet av icke EU-spelare, framför allt har man en historia av att gärna kontraktera amerikaner, och även om klubben inte tillhör de som missbrukat möjligheten kommer man nu att drabbas.

– När vi pratat med Svenska fotbollförbundet har dom sagt att regeln officiellt ska klubbas igenom på nästa representationsmöte i november/december – men att allt pekar på att den kommer att genomföras, säger Anders Boman, sportchef i Sandvikens IF.

Hur reagerar ni på den nya regeln?

– Regeln i sig tycker jag faktiskt inte är så dum. Men det är ett ganska stort beslut och jag vet att flera klubbar ju är helt beroende av sina icke EU-spelare.

Hur har ni tagit hand om era spelare då?

– Vi har varit väldigt noga och haft särskilda personer som varit ansvariga för att hjälpa spelarna in i det svenska samhället. Vi har inte uppfattat att någon varit missnöjd, vi skaffar dem anständiga lägenheter och så där.

Vad innebär regeln för er?

– Fördelen med att använda icke EU-spelare är att det kan vara svårt att hitta andra spelare på rätt nivå och vi har bra kontakt med agenter som jobbar med spelare från bland annat USA. Det har också varit utvecklande för föreningen att få in de här spelarna. Men jag är inte orolig på det sättet, jag tror säkert att vi kan få ihop ett slagkraftigt lag ändå.

Den nya regeln kommer att gälla från division 2 och nedåt.

En annan nyhet är att kravet på att kontraktera spelare på division 2-nivå plockas bort.

– Det gör man för att det ska bli billigare att gå upp från trean. Valbo blev ju exempelvis tvungna att skriva kontrakt med samtliga spelare inför den här säsongen och det blir en ganska kostsam historia. Det var ju bland annat det kravet som gjorde att Hilles herrar tackade nej till att gå upp i tvåan, säger Lars Carlsson.

Mer läsning

Annons