Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken regerar i ungdomsfotbollen

/
  • Här är Sandvikens F16-lag som kvalificerat sig för SM-kvartsfinal, ett av flera framgångsrika ungdomslag från klubben den här säsongen.

Seniorlaget misslyckades med att vinna division 2.
Men på ungdomssidan har Sandvikens IF dominerat gästrikefotbollen den här säsongen.
– Vi har satsat hårt på att utbilda våra ledare de senaste åren, är sportchefen Anders Bomans förklaring.

Annons

Det går naturligtvis i vågor det där, var de starkaste årskullarna finns för närvarande. I fjol tog Gefle IF exempelvis fyra DM-guld på pojksidan, men i år har pendeln svängt västerut.

SIF har plockat hem P17, P16, P15, F14 och F16, och med tanke på att Högbo också tog hem P13 och Sandvikens AIK P14 så verkar det finnas gott om talanger i Sandviken för tillfället. Till elitlägren för 15-åringar i Halmstad i somras var Sandvikens IF störst både på pojk- och flicksidan. SIF hade hela nio av 16 spelare med i pojktruppen och fem i flicktruppen.

Lägg därtill att F16-laget i helgen kvalificerade sig för SM-kvartsfinal, den spelas på bortaplan mot AIK 10 oktober, och därmed har chans att nå SM-slutspelet som avgörs i Gävle och Sandviken 24-25 oktober, samt att P17-laget leder U17 södra Norrland inför helgens två avslutande matcher mot Östersund. Tre poäng där så får man kvala för att nå P17-allsvenskan, den serie där också Gefle IF har sina yngre juniorer.

– Ja, det har gått bra i år och det tyder på att vi har bra kullar. Vi har inga speciella resultatmål egentligen, utan jobbar långsiktigt med att slussa in egna spelare i seniorverksamheten, säger Anders Boman, som själv tränar P17-laget, där de flesta varit ett år yngre än sina motståndare dessutom.

Flicklagen ska lägga grunden för det kommande seniorlaget på damsidan är tanken. Och på pojksidan är det division 2-fotboll som är nästa steg.

Har ni gjort nåt särskilt på ungdomssidan?

– Inte mer än att vi jobbat hårt i flera år med att utbilda våra ungdomsledare, och att vi lyckats behålla större kullar högre upp i åldrarna. Den bredden tror jag är betydelsefull, för tittar man på de här lagen så är de väldigt jämna även om några spelare självklart sticker ut också.

Det måste varit en stor missräkning att ni missade seriesegern i division 2?

– Många tycker nog det, Sandvikens IF är en klubb som berör och där det finns förväntningar, men vi har hela tiden sagt att vi tittar långsiktigt. Nu hade vi nästan ett helt nytt lag i år, och målet var inte högre än att vara med och slåss i toppen. När vi är redo kommer vi gå upp, men vi var inte riktigt det den här gången.

Mer läsning

Annons