Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SIF-talangen kan bli guld värd: "Det är en stor summa för en division 2-klubb"

/
  • 16-årige York Rafael ryktas vara intressant för Premier League-klubben Southampton.

Premier League-klubben Southampton ryktas jaga SIF-spelaren York Rafael.
Det kan bli guld värt för Sandvikens IF, som skrev treårskontrakt med talangen i somras.
– Kul för honom, och för oss. Men vi har inte hört något, säger SIF:s sportchef Anders Boman.

Annons

Både The Guardian och The Sun nämner York Rafaels namn i samband med Southampton, som för närvarande ligger elva i Premier League och tränas av gamle storskytten Ronald Koeman.

Rafaels agent Michael Kallbäck bekräftar i Expressen att det finns intresse för SIF:s 16-åring, men utan att nämna specifika klubbar.

– Det finns ett stort intresse från en handfull klubbar i Europa som följer honom intensivt, bland annat i England, men också i Tyskland och i Italien, säger han där.

York Rafael har gjort en del framträdanden i P16-landslaget, senast på ett läger i Värmland i augusti, och att proffsklubbar får upp ögonen för unga landslagsspelare är inget ovanligt. Och Southamptons scouter gillade uppenbarligen vad de såg.

Men i så fall får de slanta upp. I somras skrev York Rafael på ett treårskontrakt och i den finns en utköpsklausul, enligt uppgifter i Expressen så stor som 1-2 miljoner beroende på hur lång tid som återstår av kontraktstiden.

– Det finns en sån klausul, men hur stor den är vill jag inte gå in på. Men det är klart, det är en stor summa för en division 2-klubb, det är inget att hymla om, säger SIF:s sportchef Anders Boman.

– Vi har inte blivit kontaktade av någon klubb, men det är kul för honom att han blir uppmärksammad.

York Rafael kom till Sandviken 2013, på eget initiativ från Brynäs. Han bor i Gävle och går fotbollslinjen på Borgis, och har föräldrar från Angola och Portugal.

I Gästrikland finns ett tidigare exempel i form av GIF-spelaren Duong Thach som var framträdande i ungefär samma ålder och blev ungdomsproffs i Bolton. Hans karriär gick dock i stå, och Anders Boman menar att det är omöjligt att veta när tiden är rätt för att ta sig uppåt i fotbollslivet.

– Men York är väldigt mogen i sitt sätt att se på sin utveckling. Vi har haft väldigt bra samtal både med honom och agenten om framtiden, och egentligen är det upp till York själv när han känner sig redo. Vi vill hjälpa honom framåt, och det är därför vi gärna ser att han åker i väg och tränar med andra klubbar när det passar i vår planering, som han gjorde med Sirius för några veckor sedan.

Vad tror du en scout ser hos honom?

– Han ligger väldigt långt fram fysiskt jämfört med sina jämnåriga, det är det som utmärker honom just nu. Plus att han är en väldigt smart spelare så klart, och det märks att han spelar seniorfotboll för han har ett högt tempo i sig.

Hur länge tror du ni får behålla honom?

– Som sagt, det är mycket upp till honom själv. Det är klart att det lockar som 16-åring om utländska klubbar hör av sig, det hade jag själv tyckt i samma ålder. Men det är ett jättestort steg att ta och just nu spelar han på en bra och tuff nivå där han får mycket speltid.

De senaste matcherna har York Rafael agerat inhoppare och det beror enligt Anders Boman till stor del på en skada i baksida lår som hämmat honom.

– Men han verkar vara fräsch igen och det är bra för det är en viktig spelare för oss.

Mer läsning

Annons