Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutar med bandyn – i SIF ska superlöftet nå toppen som fotbollstränare: "Har aldrig mött nån lika intresserad"

/

Martin Falk gör ingenting halvhjärtat.
När 21-åringen nu lägger av med bandyn är målet att nå toppen som fotbollstränare.
– Jag tror aldrig jag mött nån som är lika fotbollsintresserad, säger Stefan Lundin, tränare i Sandvikens IF.

Annons

LÄS MER: Bomben – superlöftet Martin Falk slutar med bandyn

Det kom som en chock för de flesta. Att SAIK-spelaren Martin Falk, som räknas till de absolut mest lovande bandymålvakterna i Sverige, helt slutar med bandyn och väljer att fokusera på fotbollen i stället.

Vilken roll får han då i Sandvikens IF? Som anställd i föreningen får han ansvar för sociala verksamheter som sportfritids, sommarlovsfotboll, nattfotboll och SIF International.

På den sportsliga sidan är han i dag tränare för P16-laget och från och med den här säsongen videoanalytiker för A-laget där han hjälper tränaren Stefan Lundin att filma matcherna och klippa ihop sekvenser efteråt.

Som bandymålvakt var Martin Falk målinriktad – han skulle nå toppen. Fotbollen är inget undantag.

– Nej, ambitiös är nog en underdrift. Framför allt är han så otroligt intresserad och nyfiken på att lära sig mer hela tiden och han är en stor hjälp för mig, säger Stefan Lundin.

Vilka förutsättningar har han för att lyckas?

– Det är alltid svårt att säga, men med tanke på hur mycket tid han är beredd att lägga ner så skulle jag säga att dom är bra. Det han tar med sig från SAIK och bandyn är ju hur man lyckas på elitnivå, det kommer han ha stor nytta av i tränarrollen. Där finns det stora likheter, oavsett sport.

Med sina 35 år är Stefan Lundin ung för att vara fotbollstränare på division 2-nivå. Martin Falk är inte där ännu, men startar sin resa redan nu – som 21-åring.

Just nu är Martin Falk i Nyköping för att träffa John Wall, tidigare SIF-tränare och i dag videoanalytiker åt Hasse Backe i det finländska landslaget. I höst har han sökt in till högskoleutbildningen "Tränarskap med inriktning på fotboll" i Gävle, en utbildning han redan kommit in på två år i rad men tvingats tacka nej till då det inte gått att kombinera med bandyn.

De flesta fotbollstränare har en lång karriär som spelare bakom sig innan de sadlar om till tränaryrket. Martin Falk vann i och för sig skytteligan i pojkallsvenskan som 17-åring i Sandvikens IF, men förstod tidigt att det var ledarskapet som var hans kall.

– Jag var väl helt okej som spelare, men insåg att jag inte skulle nå toppen och var ändå mer intresserad av det som hände runt omkring spelet. Jag har nog alltid haft ett analyserande öga och gillar den biten, och brinner för mötet med människor.

Vad är dina närmaste mål som fotbollstränare?

– P16 är ju en breddverksamhet, där handlar det om att behålla så många som möjligt. Sen vill jag ta ytterligare kliv i föreningen och i slutändan nå toppen. Allt jag gör vill jag bli bäst på, och nu ger jag det här chansen. Nånstans måste man göra det man älskar.

I SAIK har man U19-landslagsmannen Alexander Larsson som backupmålvakt till Joel Othén och sitter inte i sjön, men det var ändå stor förvåning när Falk meddelade sitt beslut till övriga spelartruppen.

– Jag har ju pratat med honom en tid och kände till vad han ville göra, och det är klart man önskar honom lycka till och hoppas att det går bra. Jag tycker det är häftigt att han har det drivet att bli ledare redan i ung ålder, och han kommer även jobba med ett av våra ungdomslag i SAIK, säger SAIK:s sportchef Daniel "Zeke" Eriksson.

Mer läsning

Annons