Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stisse Åberg: Favorit – men SIF vet allt om vilken skumpig resa div 2 Norrland är

Sandvikens IF är skyhög favorit i div 2-fotbollen enligt spelbolagen.
Det säger egentligen två saker:
Ingen vet vilken utmaning division 2 Norrland alltid är.
Sandvikens IF är fortfarande ett varumärke.
Frågan är bara om laget kan fylla det med så många poäng att klubben äntligen kliver upp på en värdig nivå.

Annons

LÄS ÄVEN: Fick hjärnblödning mitt under match – sju månader senare spelar "Foppa" seriepremiär för Valbo FF

Med det menar jag division ett.

Med det menar jag också att jag inte undervärderar division 2 Norrland, för är det nånstans man kan gå vilse så är det i den serien.

Och vilken analys som ligger bakom det grundmurade favorittipset av SIF vet jag faktiskt inte. Men gissar att det har att göra med att det finns så många som sätter pengarna för gamla goda tiders skull, och oddset därför måste vara lågt.

Vi har förresten tre lag i division 2 Norrland, och det är det bara att tacka för. Det värsta jag vet i seriesammansättningsprocedurer är när lokala lag skickas åt olika väderstreck.

Att Sandvikens IF, Valbo FF och Strömsberg nu placerats i Norrlandstvåan är visserligen resemässigt jobbigt och ekonomiskt kostsamt.

Men samtidigt ger placeringen av lagen i samma serie möjlighet till riktiga lokalderbyn som höjer fotbollstemperaturen – även om såna alltid är ett extra hot mot lag som ska slåss i toppen.

I fjol högg exempelvis Strömsberg hårt och hett i matcherna mot SIF (då spelade lagen i Svealandstvåan), och vann hemma med 2–1 och fick 1–1 på Jernvallen.

Sånt händer i derbyn.

Strömsberg hade trots det en tuff säsong, tvingades kvala – och den där positionen i division 2 man haft i sex säsonger såg ut att vara borta efter kvalförlusten när man i efterhand plötsligt fick en friplats i serien.

Nu rattar tränaren Carlos Santis laget på en ny spännande resa. Inte bara att han kör en av minibussarna som tar runt halva laget från Gävle till träningarna – utan även utmaningen att utnyttja den här sportsliga lottovinsten. Santis är en intressant tränare i distriktet, som bygger erfarenhet samtidigt som han bygger lag.

Premiärmatchen på Hedens ip är mot Hudiksvall, som spelade sig in som tvåa in serien i fjol. En tuff premiär, men också en där mycket finns att vinna.

Men Strömsberg får räkna med att slita på undre halvan. Allt annat vore förvånande.

Där nånstans kommer även Valbo FF att finnas, som ändå gjorde en närmast sensationell säsong i tvåan i fjol och hängde kvar mot oerhört många odds.

Där blev förmågan att göra det omvända i svenska fotboll, att utnyttja naturgräs kontra konstgräs, en viktig faktor. Valbo tog 18 av sina 23 poäng på Åbyvallen, vilket kompenserade orutinen av att hantera långa resor till bortamatcher.

Där är fortfarande nattågsturnén till premiären mot Gällivare en klassisk lära-för-livet-och-liret-historia.

På tal om gräskvalitet, så är det just Valbo, Strömsberg och Söderhamn som spelar på naturgräs i serien.

Nu börjar Valbo FF mot ett tippat topplag, Bodens BK, men tar med nye tränaren Henrik Isaksson flyget norrut den här gången. Isaksson har ett intressant lag att utveckla, även om förlusten av skyttekungen Andreas Smedbakken till storsatsande konkurrenten Skellefteå är en situation att hantera.

Sandvikens IF kan allt om villospår, när man inleder sin tredje säsong på division 2-nivå. Premiärmotståndare är nämligen Morön, som för två år sedan också var först ut på Jernvallen – men som skrällde och vann med 1–0, trots 2–35 i skott ungefär.

Målvakten Felix Marklund, mannen med skägget och väggen den gången, spelar dock i Umeå numera – men varningsklockan har ändå ringt för motståndarnas chockförmåga.

SIF har den tydliga målsättningen att kliva upp i seriesystemet. Att man på nytt bytt ut alldeles för många spelare för att det ska vara hälsosamt är något som man bara har att hantera.

Det finns dock en bra stomme på fem-sex-sju spelare-nånting, där jag ser Hjalmar Öhagen, Olof Mård och Jonathan Hellström som oerhört viktiga. Sent inplockade målvakten Kalle Jansson kan också bli mycket värdefull. Den positionen har SIF haft svårt att fylla sedan Tim Markström försvann uppåt i fotbollsvärlden.

Serien är dock oerhört svårtippad, där spelaromsättningar och importspelare gör förhandsanalyserna lite grunda.

Jag tror dock, och hoppas verkligen, att SIF:s vision att avancera blir till verklighet.

Norrlandstvåan är en 26 matcher lång skumpig resa, men nytt i år är att inte bara ettan går upp – utan att tvåan får kvala. Den extradörren får utnyttjas, om det kniper.

FOTNOT: Förutom SIF, Strömsberg och Valbo spelar Söderhamn, Hudiksvall, IFK Timrå, Ånge, Härnösand, Anundsjö, Friska Viljor, Morön, Skellefteå, Boden och Gällivare Malmberget i serien.

Våra premiärer: Sandvikens IF–Morön, Boden–Valbo FF och Strömsberg–Hudiksvall.

MISSA INTE: TV+TEXT: Möt laget som bjuder på sig själva

LÄS ÄVEN: Anfallaren väntar på operationstid: "Vet vad jag kommer gå igenom"

LÄS ÄVEN: Glädjebeskedet: nu kan SIF använda Hägg hela säsongen

Mer läsning

Annons