Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots nya regler – därför stannar John Junior i Sandvikens IF

/

Sandvikens IF får behålla stjärnspelaren John Junior.
Lösningen blir att ge honom ett jobb, och låta honom spela som amatör i väntan på ett permanent uppehållstillstånd.
– Han ville gärna stanna hos oss, och vi är glada att vi har kunnat lösa det, säger SIF:s klubbchef Anders Eriksson.

Annons

Svenska fotbollförbundet väntas klubba igenom en ny regel på sitt representskap 27 november, fotbollens högsta beslutande organ, som innebär att icke EU-spelare inte får vara proffs i division 2 och lägre.

Kravet på att det ska finnas skrivna avtal med alla spelare i division 2-serierna slopas samtidigt.

Vad innebär då det här?

Om vi börjar med John Junior så kan inte Sandvikens IF ha kvar honom som anställd fotbollsspelare, eftersom han kommer från Nigeria. Via kontakter har man dock kunnat fixa honom ett jobb, och efter koll med fotbollförbundet fått okej för det. Något kontrakt kan dock inte skrivas. Förhoppningen är att John Junior får ett positivt besked om permanent uppehållstillstånd, han skulle egentligen fått beskedet redan i oktober, och i så fall kan han återigen arbeta som fotbollsproffs.

Hans landsman Sunday Bale, som SIF nyligen värvade från Upsala IF, har ett sånt uppehållstillstånd och därmed fanns det inga hinder för att skriva ett tvåårskontrakt med honom eller att ha honom anställd som fotbollsproffs.

Det slopade kontraktskravet innebär att det är frivilligt för klubben att skriva avtal med sina spelare. Minimisumman är i nuläget på 3 000 kronor per år, och det är kostnad som Sandvikens IF valt att ta för att kunna knyta upp sina spelare.

Fördelen är att man inte behöver skriva kontrakt med exempelvis en junior för att låta honom spela seniormatcher i division 2.

Vad beror de nya reglerna på? Sydsvenska Dagbladet publicerade i dagarna en granskning där man avslöjade att Malmöklubben Prespa Birlik gett sina afrikanska spelare 4 000 kronor i månaden att leva på, och det är dessa slavliknande förhållanden man vill komma bort ifrån.

SIF:s klubbchef Anders Eriksson tror dock att man riskerar andra problem i stället, som att spelare i högre grad betalas med svarta pengar.

SIF flyttar upp junioren och mittbacken Axel Johnson, från Österfärnebo, i A-truppen. Emil Oremo försvinner, liksom Andreas Gillström som nu provtränat med Nyköping.

Mer läsning

Annons