Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 19 långa år – nu får Sandvikens IF ett damlag igen

/
  • Janina Mähler, 24 år, och Alva Spångberg, 16 år, är två av spelarna i Sandvikens nya damlag i fotboll. Det var 19 år sen sist klubben hade ett seniorlag på damsidan.
  • En av tränarna är tidigare bandyspelaren i SAIK, Niklas Spångberg, som liksom övriga tränare har sin dotter i laget.
  • Trots råkall decemberluft tränade 18 spelare veckan före julafton.

Det tog 19 långa år. Men nu har Sandvikens IF ett seniorlag på damsidan igen.
Precis som i Gefle IF har grunden lagts med gedigen ungdomsverksamhet.
– Jag tror att de kommer stimulera varandra under de kommande åren, säger Anders Nordén på Gestriklands fotbollförbund.

Annons

1997 hade Sandvikens IF ett lag som slogs i toppen av dåvarande division 3, men laget lades ner och de bästa spelarna gjorde gemensam sak med Stensätra som sedan dess dominerat damfotbollen i Sandviken.

Nu har SIF gjort samma resa som Gefle IF, och systematiskt byggt upp sin ungdomsfotboll på flicksidan – år för år. Att det dröjer ända till 2016 innan Gästriklands två dominerande fotbollsklubbar har damlag är knappast meriterande. Men när de nu nått dit står de på en stabil grund – GIF har lag i tio olika åldersgrupper under sitt representationslag som i år gick upp i division 2, Sandviken i sju.

Och då är seniorlagen en naturlig förlängning av den verksamheten.

När Sporten besöker en träning på Jernvallen veckan före jul är det nollgradigt i luften, men ändå 18 spelare på plats.

Vi träffar 16-åriga Alva Spångberg, som varit med hela vägen genom flicklagen, och 24-åriga Janina Mähler, som är ny från Stensätra. Janina Mähler är en av få spelare som har senioråldern inne, resten är fortfarande juniorer.

– De är unga och duktiga, men de behöver bli lite tuffare för seniorfotbollen är mer fysisk, säger hon.

Janina Mähler har bytt till Sandviken för träningens skull.

– Här finns grunden som saknas i många lag, och det märks att de haft samma tränare under lång tid. Jag är lite avundsjuk faktiskt, tänk om jag hade haft det så här när jag var i samma ålder.

En av tränarna är Alvas pappa Niklas Spångberg, den tidigare bandyspelaren i SAIK, som blivit fotbollstränare. De tre övriga i tränarstaben är Per-Åke Johansson, Torbjörn Östergård och Sami Engstrand, som också har sina döttrar i laget.

– Vi kände att de var mogna att ta steget upp i seniorfotbollen nu, en del börjar bli för gamla för vårt äldsta flicklag och behöver ha nånstans att spela. Och det behövs ett seniorlag för att de ska ha något att sträva mot, säger Niklas Spångberg.

I Gästrikland har IK Huge just nu tronen som bästa damförening, men har inte riktigt haft kraften att bli det där elitlaget som distriktet suktat efter. Gestriklands fotbollförbund hade en vision om ett elitlag på damsidan 2015, och med facit i hand ser man ju att det inte uppfyllts.

Anders Nordén på GFF tror att det nu finns helt andra förutsättningar att så småningom få upp ett lag i elitettan – till att börja med.

– Absolut, tittar man i kristallkulan är det i GIF och SIF det finns störst potential. Och det märks att de även ger tjejerna bra träningstider, bra tränare och stöd från föreningen.

– Gefle IF ligger ett år före i och med att de vann trean i år, men Sandviken har samma ambition och dessutom större kullar underifrån. Jag tror att de två lagen kommer stimulera varandra de kommande åren, säger Anders Nordén.

Mer läsning

Annons