Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF satsar på nytt damlag i division 3

/

Att damfotbollen i Gästrikland haft det tufft råder det inget tvivel om, men nu kanske Gefle IF påbörjat en lång resa med en damsatsning som kan bära frukt om några år.

Annons

Inför årets säsong har GIF ett damlag som kommer att spela i division 3. Det är en rätt stor trupp som tränar ihop just nu och inom kort kommer den sedan att delas i ett F17-lag och ett damlag. F17 hade man även förra säsongen och det laget kommer i år att spela i F17 Region Dala.

Det är en otroligt ung trupp som man förfogar över och man har dessutom knutit upp en mycket stark tränare i form av Thomas Axlund. Den som kan sin fotboll vet säkert att Thomas har tio år i Norrham och dessutom med ansvar för Gästrikelaget (F-98) de tre senaste åren. Han kom till GIF inför förra säsongen och har haft många av tjejerna i F17 i ett år. Utan tvekan en av distriktets mest erfarna och omtyckta tjej/dam tränare.

Ja det är ett otroligt härligt gäng. Det finns ett driv och ett engagemang i de här tjejerna som är så grymt, myser Thomas och fortsätter.

Det är en väldigt ung trupp med 35 tjejer där fem-sex av dem är 97:or och den yngsta född 01 och det finns en enorm potential hos dem.

Två fyspass i veckan sedan november har det blivit och sedan nyår två fotbollspass som blir tre nästa vecka och visst erkänner Thomas att det är en rejäl satsning man gör.

Föreningen har beslutat att ha ett damlag igen och det är ju så klart oerhört positivt för tjejfotbollen och vi satsar stenhårt på det vi gör och nu börjar resan, säger Thomas som har kontrakt på ett år men han vill stanna länge om han får.

Gefle IF har cirka 900 ungdomar som spelar fotboll och av dom är 300 tjejer och det är fantastiskt menar GIF:s ungdomsansvarige Dan Andersson.

En hel del i det här beslutet ligger i att kunna erbjuda tjejerna att spela vidare efter ungdomsåren, stommen i det här laget ligger ju i våra 98:or. Tror det är 17-18 tjejer därifrån. Förut har ju tjejerna fått leta andra klubbar när dom blivit stora, säger han

Det är också stora trupper i tjejlagen neråt berättar Dan.

Vi har 20-talet tjejer i alla grupper och i vissa ända upp till 30 stycken och det är ju helt fantastiskt att vi har så stort intresse, menar han.

I helgen är det premiär för damerna i Iggesund i en inomhuscup på konstgräs i nya fotbollshallen däruppe.

Ja det ska blir fruktansvärt skoj att få spela matcher med de här gänget. Vi är lottade i en grupp med Ljusdal, som ramlade ur ettan i höstas, Norrala som spelar i trean och Edsbyn som ligger i tvåan, säger Thomas Axlund.

Cupen började på fredagskvällen men GIF:s spelade första matchen kl 19.00 på lördagkvällen och den sista mitt i natten mot söndagen.

Några mål för säsongen har man inte satt upp utan man går in för att träna hårt och satsa rejält.

Ja så är det. Vi har stommen i laget, det kan tillkomma någon till och sedan ska vi ha in en assisterande tränare som kompletterar mig och Ola Nilsson som är målvaktstränare. Vi spelar i division tre och vi tar det därifrån, avslutar Thomas.

Mer läsning

Annons