Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsundret i Hille

Hille IF har etablerat sig som en av de framgångsrikaste klubbarna i Gästrikland på ungdomssidan. Fem lag i DM-final imponerar.

Samtidigt är herrarnas A-lag på väg upp i trean.

Inte illa för en klubb där resultaten kommer i andra hand.

Annons

Onsdagkvällar under sommaren, strax före klockan fem, ringlar köerna ner mot mysiga Hille IP. Det är träning för de allra minsta, eller fotbollslek som man hellre kallar det i Hille. Över 200 småttingar i åldrarna fem till sju år, och inte långt färre föräldrar, intar de fyra gräsplanerna. Idylliskt är bara förnamnet. Och kanske är det här klubben lägger grunden för sina framgångar?

Hille IF:s ungdomsverksamhet har svällt på senare år och nu tillhör klubben de framgångsrikaste i Gästrikland på ungdomssidan. Fem lag i DM-final och ett sjätte i semifinal i år. Dessutom är herrarnas A-lag på väg upp i division 3.

En klubb i solen, helt enkelt.

Men resultaten är faktiskt inte det viktigaste i föreningen. Det är idyllen på Hille IP, med alla entusiastiska barn och föräldrar, som är målet, inte medlet.

– Det övergripande målet för all verksamhet är att det ska vara trevligt, trivsamt och roligt, och ingen utslagning. Det ska vara en samlingspunkt här nere för alla boende runt omkring, säger klubbens ordförande Gunnar Lindbom.

Och uppenbarligen kommer framgångarna av bara farten.

Men det krävs givetvis mer än bara leenden och gott humör för att få allt att fungera. De ideella arbetet är omfattande.

– Det krävs ett stort engagemang av många och det krävs att det finns eldsjälar. Samtidigt får inte eldsjälarna bli utbrända, så vi försöker sprida ut det på så många som möjligt, säger Gunnar Lindbom.

En som definitivt kan kallas eldsjäl är A-lagstränaren Björn Engelaar. Förutom det engagemang som läggs ner på A-laget så ansvarar han även för pojkar sex år. Där finns hans egen son Oscar med och till och med minstingen Hugo 3,5 är med på ett hörn.

– Det är väl det att man har ett brinnande intresse. Sedan för min del så är det gemenskapen som är väldigt viktig, det låter klyschigt men så är det, säger han.

Att leka fotboll med småttingarna är speciellt, men roligt.

– Man kommer liksom ner på jorden. Ibland kan någon säga att de ska gå hem till mormor och se på Bolibompa, och så gör de det. Men det är ju det som är tjusningen, att det är så spontant.

Ambitionen att skapa gemenskap och trivsel finns förstås även runt A-laget.

– Jag tycker själv att det är otroligt viktigt. Vi har till exempel alltid familjerna med när vi gör något. Varje år åker vi till Mohed på träningsläger och i år var vi 54 stycken, vilket var ganska många eftersom vi bara är 23 i truppen. Då är det killarna som tar hand om allt, städar, lagar mat och så vidare. Tjejerna kan bara ligga på stranden och ha det skönt. Det är väl ett sätt att betala tillbaka lite, säger Björn Engelaar.

Hille leder division 4 med tre omgångar kvar att spela och har med andra ord en jättemöjlighet till division 3-spel nästa säsong. Så högt upp i seriesystemet har föreningen aldrig varit. Det skulle vara en fantastisk framgång – men samtidigt ställa föreningen inför ett vägskäl.

Nuvarande organisation räcker inte för division 3-spel och Björn Engelaar befarar att man blir ett stryklag i trean, om inget händer.

Gunnar Lindbom är helt medveten om problematiken:

– Hur hanterar vi allting, det är frågan? Vi skulle behöva anställa någon men det har vi inte råd med. Jag tror inte att det finns någon jämförbar förening som skulle ha råd med det. Det kostar minst 300 000–400 000 kronor, säger han.

Det finns dock en plan.

– Vi ska försöka ta hjälp av länsarbetsnämnden. Det är många som blir utstämplade men som måste ha något att göra och det skulle kunna vara en möjlighet för oss. Då gjorde vi samtidigt en social insats. Vi skulle behöva ytterligare två vaktmästare, hjälp med det administrativa och med kafeterian, säger Gunnar – som faktiskt har ytterligare en ”plan” i huvudet.

– Jag har hört mig för hos GIF och kommunen om att få ta över konstgräset på Strömvallen när det ska bytas ut. Vi hade tänkt lägga det här, säger Gunnar och pekar ut över grusplanen/parkeringen vid Hille IP.

– Men det är säkert fler klubbar som är intresserade...

I dag är det Storvik på bortaplan som gäller för Hille IF:s herrar. Vinst där och division 3 har kommit ännu lite närmare. Skulle serietvåan Skutskär förlora mot Sjötull är Hille i praktiken klart för trean.

Succé- klubben där glädjen är viktigast

”Det krävs ett stort engagemang av många och det krävs att det finns eldsjälar”.

Gunnar Lindbom, ordförande i Hille

Annons