Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävledomaren Markus Strömbergsson efter fem veckor på fotbolls-EM: "Jag längtade hem till familjen"

Team Jonas Eriksson där Gävledomaren Markus Strömbergsson ingick som straffområdesdomare under EM har dömt sin sista match i mästerskapet. För det svenska domarteamet tog resan slut vid semifinalen mellan Portugal och Wales. Många hade hoppats på att teamet skulle få en kvartsfinal för att även vara möjliga kandidater till den åtråvärda finalen men så blev det inte.
– Visst siktar vi högt och har stora förväntningar på att få vara kvar men sedan får man inse att en semifinal är ett riktigt bra betyg, säger Strömbergsson.

Annons

Markus Strömbergsson har varit professionell fotbollsdomare mellan 2008–2012 men har sedan dess trappat ner lite på dömningen. Nu var han en av domarna som assisterade Jonas Eriksson i fotbolls–EM i Frankrike. Deras första uppdrag blev Turkiet – Kroatien, sedan dömde dom Ryssland – Wales.

– Det kändes riktigt bra, det var liksom inga som pratade om oss efter matcherna och det brukar vara ett bra betyg.

Gävledomaren Markus Strömbergsson berättar om sitt EM-äventyr.

Därefter började väntan inför vilken match det svenska domarteamet skulle få. Jonas Eriksson har tidigare blivit snuvad på finaler och det känns nästan som ett känsligt ämne att prata om. Men för den insatte visste man att om teamet får en kvartsfinal så finns möjligheten till att döma final kvar, blir det semi så är det sista matchen. Till slut kom beskedet att det blev semifinalen mellan Portugal–Wales.

– I efterhand är det ju ett bra betyg till oss att vi får förtroendet att döma semifinalen. Matchen hamnar definitivt på den övre halvan av största matcher i min karriär.

Att döma på högsta nivån gör att man är väldigt exponerad och det kan klassas som något av de tuffaste jobben man kan ta på sig med tanke på den massiva kritik man kan få riktad mot sig om man begår misstag. Nu blev det svenska domarteamet skonat från sådant och fick istället motta beröm för sitt matchledarskap och bara efter sista matchen mot Wales hyllades teamets insats. Men hur tacklar man egentligen motsatsen?

– Man får lära sig att de kritiserar tröjan ochj inte personen Markus, vi ingår ju i spelet och alla får ju kritik, både spelare och ledare.

Vad är det bästa minnet du bär med dig från EM?

– Det måste vara efter slutsignalen i sista matchen när förlorande Wales kommer fram till oss, tar i hand och säger "bra jobbat". Det kändes riktigt bra och blev ett skönt avslut efter tre matcher.

Strömbergsson var straffområdesdomare en form av assisterande domare som befinner sig vid kortlinjen för att hjälpa huvuddomaren att ta beslut kring straffområdet och efter kortlinjen.

– Det är lite annorlunda för mig att vara det, jag är ju van att själv vara huvuddomare. Det är en svår roll för man är så fokuserad på det som händer i straffområdet att man kan bli osäker på när man ska hjälpa till eller inte, det är lite svårare att värdera när Jonas kan tänkas behöva assistansen och vad man ska hjälpa till med.

Att vara fem veckor på mästerskap handlar inte bara om fotboll och stjärnglans. Det är mycket dötid, samma mat, många träningspass och matchförberedelser.

– Jag är privilegierad att man får vara med, men det är viktigt för oss i teamet att peppa varandra när vi är i vår lilla bubbla. Man känner ju hemlängtan och det kan bli lite långtråkigt.

Dom senaste åren har Strömbergsson börjat trappa ner på dömningen i förmån för mer tid tillsammans med familjen men även hans andra arbete inom socialtjänsten där han jobbar med att förebygga kriminalitet och utanförskap.

– Det känns som att varje sak har sin tid, dömningen börjar jag känna mig ganska klar med. Jag trivs jättebra på mitt andra jobb och det är ju viktigare än fotboll skulle jag säga. Visst kommer man att sakna kicken man får av ett svårt uppdrag när man dömer på den här nivån, säger han och fortsätter:

– Men jag har en bra relation med Svenska Fotbollsförbundet och som det känns nu kommer jag nog att kunna kombinera dömningen några år till i allsvenskan till exempel. Men det blir nog inga fler stora mästerskap, jag vill inte vara borta så länge från familjen längre, säger Strömbergsson.

Mer läsning

Annons