Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt damderby på Brynäsvallen

I dag är en historisk dag.
Det är nämligen det första derbyt i seriesammanhang mellan IFK Gävle och Huge på 2000-talet.
Och det är för ovanlighetens skull Huge som ligger bäst till.

Annons

Varje år under det här årtiondet har IFK Gävle varit steget före, och inte minst har de varit en serie högre. När Huge i fjol till slut gick upp i tvåan hade IFK Gävle kvalat sig till Norrettan och derbyt uteblev alltså även förra sommaren.

Men nu är det dags.

Och nu är det Huge som ligger bäst till.

Med fyra segrar och en oavgjord på sex matcher ligger laget på andra plats - och vid seger går laget upp på samma poäng som serieledande Gustafs GoIF.

– Vi har gjort det väldigt bra som har 13 poäng på sex matcher, säger lagets tränare Leif Ek.

Men faktum är att Huge bara tagit en poäng på de två senaste matcherna (1–1 mot Rimbo och 1–2 mot Tierp), de fyra segrarna kom nämligen i de fyra första omgångarna.

– Vi gör en riktigt dålig match mot Tierp där vi heller inte har någon tur med oss. Men Rimbo och Tierp är inga dåliga lag, säger Leif Ek

Huge har dragits med stora skadeproblem i backlinjen och fem ordinarie backar saknas.

– Med tanke på det har vi gjort det jäkligt bra hittills, säger Ek.

Till matchen mot IFK Gävle har dock ett viktigt nyförvärv gjorts. Det är Evelina Huldén från BK30 som kliver in i backlinjen. Huldén har varit ordinarie i ettan.

– Ett välbehövligt nyförvärv med tanke på läget, säger Ek.

IFK Gävle, som tagit 11 poäng, åkte ju ur Norrettan i fjol men har ändå inga förväntningar på sig i år.

– Vi har föryngrat och vi kan sluta var som helst i den här serien. Vi kan vinna det, men samtidigt så kanske vi kämpar för att undvika nedflyttning, säger IFK:s tränaren Jocke Carlson.

Men det unga laget har gjort det bra hittills.

– Jag är nöjd med inledningen. Vi har visat att vi inte är sämre än något annat lag och vi har gjort bra prestationer. Materialet som jag har att använda mig av är väldigt intressant och många av de här spelarna kommer att bli riktigt bra. Sen om det blir i IFK eller något annat lag vet man ju inte, säger Carlson.

– Det är en match om tre poäng, precis som vanligt. Det kanske är lite mer anspänning, säger Huges Leif Ek.

– Huge tippade ju att vi skulle åka ur, så det gäller väl att visa att vi inte är så dåliga, säger IFK:s Jocke Carlsson.

Klockan 15 startar det historiska derbyt.

Förhoppningsvis kommer det inte att regna bort som många matcher den här veckan. Men då kan kanske spelet vara ljuset i mörkret.

Mer läsning

Annons