Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottspsykolog: ”Pressen leder till domartabbar”

Domarna i VM har fått hård kritik.

Men det är inte konstigt att de gör misstag, enligt idrottspsykologen Johan Fallby.

– Man kan likställa deras situation med stjärnspelarna, de har minst lika stor press på sig, säger han.

Annons

Frank Lampards 2–2-mål mot Tyskland blev aldrig godkänt, medan Carlos Tevez gjorde ett mål för Argentina mot Mexiko som skulle ha dömts bort för offside.

De två händelserna har fått störst uppmärksamhet, men det klagas också till höger och vänster på felaktiga utvisningar, filmningar och handssituationer som domarna stundtals bedömer på olika sätt.

Johan Fallby är anställd av Svenska Fotbollförbundet som beteendevetare och idrottspsykolog. Precis som alla andra fotbollsintresserade följer han VM i Sydafrika och har noterat kritiken mot domarna.

– Fast jag tycker att fokus har blivit oproportionerligt stort. Nu blev det två väldigt uppmärksammade fall på kort tid, då blir allting lätt förstorat och gör att man tar upp även de andra missarna som man kanske inte hade tänkt så mycket på annars, säger Fallby.

Han säger att domarna står inför samma enorma tryck som vissa av stjärnspelarna, exempelvis Ronaldo som förstås hängdes i den portugisiska pressen efter åttondelsförlusten mot Spanien.

Ett mentalt tryck som kan påverka domarna negativt och göra att de begår fler misstag än normalt.

– Det beror förstås på hur man handskas med pressen och hur väl samarbetet med de andra domarna fungerar. Men det är inte osannolikt att pressen kan ha påverkat till misstag, säger Johan Fallby.

– Det är precis som för en spelare som kommer fri och börjar tänka att han inte får missa, då är det lätt att det blir en felträff.

När en domare ska fatta beslut som kan bli matchavgörande ökar pressen, enligt Fallby. Det blir ett ökat stresspåslag och kroppen fylls av adrenalin.

– Det i sin tur gör att det blir svårare att ta in intryck och uppmärksamma detaljer och det blir svårare att komma fram till ett beslut, säger han.

En tuff ekvation att lösa för den VM-domare som hamnar i problematiska lägen, som exempelvis Jorge Larrionda gjorde i åttondelen mellan England och Tyskland.

– Men kan man teknikerna för hur man hanterar stressen behöver det inte betyda så mycket.

Johan Fallbys förslag är därför att man ska slopa det demokratiska synsättet vad gäller domartillsättningen i de stora turneringarna, som bland annat gjort att Eddy Mailett från Seychellerna har fått döma i Sydafrika och att en uzbeker fick blåsa i visselpipan under premiärmatchen.

– Jag tycker att man ska använda sig av domare bara från de stora ligorna och turneringarna, sådana som är vana vid en publik på 40 000 och högt speltempo. Vi måste ge domarna de bästa förutsättningarna.

Finns det en oro att den utbredda kritiken mot domarna smittar av sig till distriktsfotbollen, att en knattetränare vill göra som Capello och skäller ut någon stackars domare?

– Det kan påverka, absolut. De kända fotbollstränarna borde fundera på sitt agerande och försöka vara bra förebilder.

– Samtidigt tycker jag faktiskt inte att man ska föra över den professionella världen till ungdomsfotbollen. Det handlar om underhållning, om ett skådespel, och det här är bara en del av dramat. Det kanske låter konstigt att jag säger det, men låt dem få hålla på – och njut av det som händer.

Mer läsning

Annons