Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK Gävle inleder samarbete med GIF

Det händer saker för IFK Gävle.

Först en friplats i division 1 och nu är det klart att föreningen inleder ett samarbete med Gefle IF inom flick- och damfotbollen.

IFK har senior- och F16-laget medan GIF står för den starka ungdomsverksamheten.

Annons

– Det blir bra för oss i GIF, det blir bra för IFK och framför allt blir det jättebra för tjejerna, säger GIF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid.

Klubbarna har pratat sig samman under vintern och kommit fram till det här samarbetsavtalet. IFK Gävle har saknat en egen ungdomsverksamhet på trångbodda Brynäsvallen där det dessutom inte går att växa mycket mer medan GIF har haft svårt att behålla sina spelare och få till ett seniorlag.

– Vi har ungefär 250 tjejer i totalt åtta olika lag i åldrarna mellan åtta och 14 år plus fotbollsskolan för de allra yngsta. Tidigare har många kanske fått spela seniorfotboll hos oss i för tidig ålder. Nu får de chansen att spela i sina ungdomslag och sedan slussas vidare till IFK när de kommer upp till F16, säger Danne Andersson som är ungdomsansvarig i GIF.

Han ser också en stor fördel med samarbetet då det är en geografisk fördel i det centrala Gävle som är upptagningsområdet för båda föreningarna. Det är inte så långt mellan Strömvallen och Brynäsvallen.

– Det känns riktigt bra, vi tar vårat ansvar och det kommer att gynna damfotbollen. Vi kommer dessutom att kunna utnyttja IFK:s kunnande i frågan om tränare och ledare för tjejlag.

Alla tjejer i GIF:s ungdomslag kommer också att få ett deltagarkort och gå gratis på IFK:s matcher i division 1. Det finns ett seniorlag att identifiera sig med och sikta mot för de som vill bli riktigt duktiga.

– Men framför allt behöver ingen sluta med fotbollen. Det ska finnas plats för spel i flera olika lag när de kommer upp i åldrarna, säger Andersson.

Även IFK Gävle är glad för det nya samarbetet. IFK har tidigare haft Hille IF som en samarbetspartner men från och med nu blir det GIF. A-lagstränaren Jocke Carlson och ordförande Göran Ersmarker var på plats på Strömvallen i går.

– Självklart är det här jättebra. Geografiskt känns det helt rätt och framförallt är det väldigt positivt för tjejerna, säger Carlson.

Ungdomslagen kommer fortfarande att spela som Gefle IF medan klubbnamnet blir IFK Gävle från F16 och uppåt.

Mer läsning

Annons