Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IFK:s målskytt klar för Hammarby

Anfallaren Sara Wiman lämnar IFK Gävle för allsvenskan och Hammarby.
Fler borde försöka, tycker IFK-tränaren Joacim Carlson.
– Det är alldeles för få som vill satsa, säger han kritiskt.

Annons

Sedan 2004 har IFK Gävle tappat en hel radda spelare till allsvenska klubbar. Men ingen av dem har lyckats med konststycket att etablera sig i den högsta serien. Oftast har det slutat med en plats på bänken och en returbiljett hem till Gävle igen.

Enligt Joacim Carlson beror det på att spelarna inte varit tillräckligt förberedda.

– De har inte vetat vad det handlat om när de flyttat och sedan gett upp för lätt när de inte fått spela. Man måste vara beredd på att lägga ner det jobb som krävs och det är det väldigt få som är. I Gästrikland går spelarna in i A-lag som 15-åringar och sedan nöjer de sig med att vara bäst på hemmaplan, säger han.

– Jag märker det när vi försöker värva spelare, de vet inte om de vill satsa fullt ut eller inte.

Att IFK nu återigen skulle tappa en spelare till allsvenskan var ganska väntat efter degraderingen från division 1. I det här fallet handlar det om Sara Wiman, bästa målskytt i fjol med 12 mål, och som nu spelat två säsonger för IFK.

– Det känns lite vemodigt att lämna Gävle, jag har trivts bra där, men jag måste gå vidare och Hammarby känns kul och som en stor utmaning, säger Wiman som kom till IFK från Team Hudik.

Vad är det då som talar för att just Sara Wiman ska lyckas där andra IFK-spelare gått bet?

– Hon har kvaliteten för att spela i allsvenskan och på det sättet är hon absolut redo. Och jag är glad för hennes skull, att hon får chansen att spela i högsta serien. Vi har kanske inte resurserna för att nå allsvenskan, men vi får i alla fall vara med och utbilda spelarna, säger Joacim Carlson och fortsätter:

– Det sporrar kanske andra att satsa.

IFK lär tappa fler spelare till Stockholmsklubbar inom kort. Freja Egebrand och Johanna Ekström tränar just nu med division 1-klubben Brommapojkarna, medan Sara Åhlén verkar luta åt seriekollegan Älvsjö AIK. Dessutom tappar man Lovisa Hübinette till Huge, medan Kim Sundlöv är ny från Stensätra.

Mer läsning

Annons