Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen möjlighet för Södra att avancera

Storviks IF kommer att erbjudas den sista platsen till division 4. På Södra BK:s bekostnad. – Enligt våra tävlingsbestämmelser kan Södra inte gå upp, säger Lars Carlson från Gestriklands Fotbollförbund.

Annons

Södra BK slutade på tredje plats i division 5, en poäng före Storvik. Det skulle egentligen ha gett laget en plats i division 4, men nu talar allt för att det inte blir något avancemang.

Södra är farmarlag till Sjötull och har inte behörighet till serien. Anledningen:

Sjötull spelar i division 4.

– I år är det tre lag som går upp från femman till fyran. Två lag åker ur fyran samtidigt som inget lag åker ur trean, eftersom Gestrike-Hammarby drog sig ur den serien.

Därmed finns det tre vakanta platser, berättar Lars Carlson, ordförande i tävlingskommittén på Gestriklands Fotbollförbund.

Dessa platser går till Hedesunda, Hagaström och Storvik.

– Man kan bara gå efter tävlingsbestämmelserna och det finns inget som säger att Södra ska kunna gå upp. I det här fallet finns det inga tveksamheter, säger Carlson.

Före seriestarten i april arrangerade förbundet en föreningsträff, där klubbarna fick information om olika saker inför säsongen.

– Södra kom inte på träffen. Därmed gick de miste om viktiga nyheter, som farmaravtalet. Varje förening har ett eget ansvar. Det är viktigt att varje ledare tar del av tävlingsbestämmelserna och att de lär sig, säger Carlson bestämt.

Farmaravtalet innebär alltså att om man är farmarlag till ett lag som befinner sig i en högre serie, är det omöjligt att avancera i seriesystemet.

Nytt för i år och något som Södra bommade.

– Det fanns en möjlighet att säga upp avtalet innan serien drog igång. Dessutom har informationen legat ute på vår hemsida hela tiden. Det har funnits tillgängligt för alla parter, poängterar Carlson.

Storvik är den stora vinnaren i seriecirkusen.

– Det är Storvik som står på tur. Men inget är klart förrän efter representantskapsmötet i slutet på november, säger Carlson.

Södra kommer inte att lämna in någon protest.

– Jag tror inte det. Det är som det är och vi kan nog inte göra så mycket. Men vi kommer att bryta farmaravtalet, säger Södras tränare Arvid Sjöström och fortsätter:

– Dessutom kommer vi att ifrågasätta förbundets agerande. Vi kunde ha blivit bättre informerade. Det här är tråkigt för vår del, jag tycker att killarna är värda att spela i division 4.

I division 6-kvalet har det inte heller varit problemfritt. I första omgången vann IK Huge 2 mot Kurdiska med 3–0, men Kurdiska lämnade in en protest gällande deltagande av okvalificerade spelare i IK Huge.

Tävlingskommittén valde att godkänna protesten och Huges vinst ändrades till en 3–0-seger för Kurdiska.

En förlust för Kurdiska hade förvisso inte spelat någon roll, eftersom man som representationslag är garanterad en plats i femman. Strömsbro likaså, medan Gefle IF U och Huge gör upp om den tredje och sista platsen.

– Det finns många regelbrott som inte kommer upp till ytan. Vi gör allt som står i vår makt, men det är för dålig uppslutning på föreningsträffarna. Det är ett litet dilemma, avslutar Lars Carlson.

Mer läsning

Annons