Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara GIF – Ralf minns flytten till Råsunda -72

Att svenska lag får spela sina hemmamatcher på annan ort i Europacupspel är inte något udda fenomen.

Vid nio tillfällen sedan 1970 har svenska lag fått flytta långväga för att få delta i fotbollens finrum.

Annons

– Det var deprimerande, säger Radiosportens expert Ralf Edström, som varit med om ett dilemma på Råsunda.

Förlusten mot Östtyska Dynamo Berlin i mars 1972 i Cupvinnarcupen svider fortfarande i det Edströmska fotbollshjärtat. I omgången innan hade det Östgötska laget slagit ut Chelsea efter två oavgjorda matcher (0–0 hemma, 1–1 borta).

I kvartsfinalen mot Dynamo Berlin tvingades Åtvidaberg flytta matchen från Kopparvallen till ett snöigt Råsunda i Stockholm. En match som förlorades med 2–0 inför 4 442 åskådare.

– Hade vi fått spela hemma på Kopparvallen är jag övertygad om att vi hade gått vidare. Att spela inför så lite publik på en så stor arena var deprimerade, säger Ralf Edström.

Dynamo Berlin-matchen var ett av flera exempel på flyttade matcher. Det finns fler. Åtta stycken närmare bestämt sagt. På Sveriges fotbollshistoriker och statistikers hemsida går det att följa den svenska fotbollshistorien bakåt i tiden.

Sedan 1970 har svenska lag totalt spelat 311 matcher i Europacuperna. Inter, Lyon och Bayern München är några av lagen som gästat svenska arenor som Domnarsvallen i Borlänge, Värendsvallen i Växjö och Kopparvallen i Åtvidaberg.

På webbsidan framgår att svenska lag vid nio tillfällen har tvingats spela på en annan arena än på sin ordinarie hemmaplan.

GIF:s match mot Walesiska Llanelli på Råsunda 2006 är ett av de senaste exemplen. Den gången satte konstgräset stopp för spel på Strömvallen. Nu när det i sommar åter igen är dags beror det på helt andra orsaker vilket Sporten berättade om i går.

– Jag förstår inte varför. Halmstad fick ju spela på Örjans vall för några år sedan. Att spela sådana här matcher på hemmaplan betyder otroligt mycket. Men jag antar att det har med säkerheten att göra, säger Ralf Edström, som dock aldrig själv besökt Strömvallen trots sin mångåriga gärning som spelare och expertkommentator

Vad tror du om GIF:s chanser i Europa League?

– Lottningen är inte klar än, så det är svårt att säga. Men får de flyt med den är det inte omöjligt att Gefle kan ta sig in i den första omgången, vilket Åtvidaberg klarade 2006. Där finns det pengar att tjäna, säger Edström.

Det senaste exemplet på en flyttad match var annars när Edströms förra klubb Åtvidaberg (gick till final i svenska cupen 2005) skrällde in i Uefa-cupens första omgång 2006 och tvingades möta schweiziska Grasshoppers på Idrottsparken i Norrköping (förlust totalt med 8–0).

I sommar kommer dock GIF att vara den senaste klubben. Råsunda var inte det enda alternativet när en alternativ arena diskuterades. Idéer fanns även på att spela i Västerås, Örebro eller i Sundsvall, men valet föll som sagt på Råsunda, då arenan redan är godkänd för Europaspel och ingen ytterligare besiktning behöver göras på den.

Annons