Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet hårdare – på grund av Bosman

Arbetsklimatet inom svensk och internationell fotboll har blivit hårdare – och Bosmandomen har stor skuld till det.
Det säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell till Sporten.

Annons

Efter att den belgiske fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman fått rätt i EG-domstolen 1995 kan kontraktslösa spelare gå vart de vill och det finns inte längre någon begränsning när det gäller antal utlänningar i ett lag.

Det är framför allt det sistnämnda som enligt Lars-Åke Lagrell har förvandlat fotbollen och gjort den mer till ett yrke än en lek.

– Det har skapats en helt ny yrkeskategori, agenterna, vilket har lett till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Gamla trotjänare har tagits bort och ersatts av en yrkeskår som säljer sina tjänster till en arbetsgivare, som tidigare kallades för klubb. Det här påverkar klimatet, det påverkar supportrarna som har sämre förståelse för mindre goda insatser än om de gjorts av en trotjänare, säger Lagrell.

Han nämner fler orsaker till det allt hårdare klimatet inom fotbollen, exempelvis att antalet tv-sända matcher ökar och att en domares misstag alltid synliggörs. Dessutom ser han en koppling till samhället i övrigt.

– Jag pratade med en fotbollsledare nyligen som tyckte att det blivit allt mer av ”jaget” i stället för ”laget.” Det är en utveckling vi ser i hela samhället.

De mest uppmärksammade tråkigheterna inom svensk fotboll handlar nästan uteslutande om när publiken beter sig illa. Det som är färskast i minnet är det som hände på Stockholms Stadion efter att Djurgården säkrat fortsatt spel i allsvenskan i och med kvalsegern mot Assyriska. Hemmapubliken stormade planen och en spelare i Assyriska fick ta emot en smäll över ansiktet.

Lagrell säger att det inte förs någon statistik över hur vanligt det är med dylika händelser.

– De är så få så det är ändå lätt att följa upp det. Jag skulle säga att det de senaste 20 åren är max ett sånt fall per år. Och det gäller max fem föreningar, ja, man kan till och med ta bort några och hävda att det rör sig om tre föreningar i vår största stad.

– Men, jo, det är ett problem. De här fallen får så otroligt stor uppmärksamhet och utspelas på arenor där det finns så mycket publik. Vi har en grupp som vill ställa till med bråk och de söker sig till de stora publikmassorna. Det som skedde på Stadion var en händelse som triggade många människor.

Mer läsning

Annons