Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäna böj – nya övningar ska minska skaderisken för tjejerna

Knäskador är ett vanligt dilemma inom damfotbollen.
Nu har ett välkommet projekt inletts – och förhoppningsvis kommer det att vända statistiken.
– Det här är en kraftig satsning, säger Christer Ringh från SISU Idrottsutbildarna om projektet som i går hade nått IK Huge och Korsnäsvallen.

Annons

Ett 50-tal tjejer mellan tolv och 16 år, bildar en stor cirkel på Korsnäsvallens mittplan. Det har blivit dags för en första lektion i knäkontroll.

Svenska Fotbollförbundet tog varningssignalerna från Reumatikerförbundet på rätt sätt – och nu har ett flertal distrikt startat arbetet med att förebygga knäskador.

Eftersom damspelare är extra drabbade när det handlar om knäskador, är projektet inriktat på just damspelare.

– Folksam har också sin del i det här. De har sett skadestatistiken och tillsammans med Svenska Fotbollförbundet insåg man att det var dags att göra nåt. Det här är rätt väg mot en förbättad situation, säger Christer Ringh, utbildningskonsulent från SISU Idrottsutbildarna.

I Gästrikland genomförs projektet av Gestriklands Fotbollförbund i samarbete med SISU Idrottsutbildarna.

– Från tolv till 16 års ålder är skadorna som värst. Det gäller att försöka förhindra skadorna i tid och då är detta ett jättebra tillvägagångssätt, säger Pia Faxlin som gör en rad olika utbildningsinsatser på Gestriklands Fotbollförbund.

Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna har GFF redan varit hos Hagaströms SK. I går var det IK Huges tur att få ta del av projektet. Och framöver väntar besök hos klubbar som Årsunda, Valbo och Skutskär.

– De föreningar som vill ingå i projektet får skicka in en anmälan. Sedan åker vi ut till föreningen och visar ett antal övningar på en första träning. Därefter är det meningen att föreningen ska använda de här övningarna som en naturlig del av kommande träningar, berättar Pia Faxlin.

Kiropraktorn Niclas Carlson och sjukgymnasten Camilla Fredriksson är knutna till projektet och leder de introducerande träningspassen.

– Lite längre fram blir det sedan uppföljningsträffar, då Niclas och Camilla besöker föreningarna igen för att se hur pass utvecklande träningen har varit.

Niclas Carlson talar varmt om projektet.

– Jag är så glad över att Svenska Fotbollförbundet äntligen har tagit tag i detta. Min uppgift är att entusiasmera tjejerna, och jag är övertygad om att de är dubbelt så bra till nästa gång vi träffar dom, säger han.

På gårdagens träning med IK Huge deltog spelare från F93-, F94-, F95-, F96- och F97-laget. Tränaren i respektive lag tilldelades en CD-romskiva, fullmatad med knäkontrollsövningar.

Christer Ringh påpekar att övningarna är anpassade för att kunna vävas in i ordinarie träning.

– Vår förhoppning är att lagen ska utföra det här på uppvärmningen. Syftet är att utveckla ett rörelsemönster som minskar skaderisken. Fotboll är så mycket mer än passningar och dribblingar.

Tränaren i IK Huges F95-lag, Peter Hansson, har bara gott att säga om projektet.

– Det är ett riktigt bra initiativ. Knäna är känsliga, säger Peter.

Nu ska F95-laget använda sig av de specialinriktade övningarna på kommande träningar.

– Vi kommer att köra något moment på i stort sett varje träning. Sedan kommer tjejerna att få med sig en läxa hem, säger Peter.

Emelie Thuresson, en av spelarna i F95-laget, såg ut att trivas på konstgräset.

– Det här behövs för att man ska bli bättre och starkare i benen, säger hon samtidigt som den värmande solen tränger igenom molnen.

– Ja, det kommer jag säkert att göra. Det är roligt, men jobbigt.

Annons