Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens nödplan för Strömvallen – notan minst 40 miljoner

Om planerna på en ny arena som ska ersätta Strömvallen rinner ut i sanden tvingas Gävle kommun till en nödlösning.

För några dagar sedan startade därför kommunen sitt eget projekt Nya Strömvallen, som kommer att kosta nästan 40 miljoner kronor. Minst.

Annons

Projektledare är Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter som förvaltar Strömvallen. Vid startmötet nyligen fanns även representanter för kultur- och fritid, bland annat enhetschefen Åke Wallström, samt Gefle IF som hade Anders Berg och Pelle Olsson på plats.

– Det här är en tuff utmaning, men visst går det att klara kraven från Svenska fotbollförbundet, säger Bo Rickegård. Nu ska vi titta igenom den långa lista av krav som Strömvallen inte uppfyller i nuläget, och se vad som måste vara klart till våren 2014.

– Ja, vi kan ju inte sitta med armarna i kors och vänta. Det är faktiskt inte långt till 2014, och därför måste vi börja jobba med det här projektet.

– Läktarfrågan är ju central. Proportionerna mellan sittplats och ståplats behöver vara 80 procent sitt- och 20 procent stå i framtiden. Därför behövs det naturligtvis en ny läktare och det logiska är att bygga den på långsidan mot ån.

– Den befintliga läktaren tror vi att vi kan modernisera med hjälp av en stålkonstruktion, som skulle innebär att pelarna som skymmer sikten skulle kunna plockas bort.

– Det blir ingen jätteanläggning, men upp mot 8 000 borde vara möjligt.

Läktarfrågan är dock inte allt. I kraven på en modern arena för elitfotboll finns även behovet av utrymmen för omklädningsrum, avskilt domarrum och en hel del annat. Belysningen måste även ordnas.

För att klara upprustningen av Strömvallen finns sedan i juni 35 miljoner, plus fyra miljoner, för belysningen, undanlagda i kommunens ekonomiska plan för de närmaste åren.

– Det är det vi ska titta på. Vi kommer att gå igenom vad som måste göras, försöka hitta lösningar – kanske genom en arkitekttävling – och sedan återkomma till politikerna och presentera ett förslag. Det är ju möjligt att det kommer att kosta mer, men det får vi se, säger Bo Rickegård.

Redan nästa sommar kommer dock en förändring att genomföras. Då läggs nytt konstgräs, på en så kallad pad, en speciell underlagsmatta, som är en kvalitetsförbättring och som underlättar för framtida byten av konstgräs som har en livslängd på runt fem år. Det nya konstgräset kostar runt 4,5 miljoner kronor.

– När vi lägger det kommer vi att göra det på ett sätt som gör att det nya konstgräset kan användas, oberoende av andra ombyggnationer av Strömvallen.

– Jag tror egentligen ingenting. Jag har fått uppgiften att leda det här projektet, och tänker försöka göra det på bästa sätt så att Strömvallen blir så bra som möjligt. Det blir svårt, men det måste gå.

– Ja, det måste vi göra. Det ställs hela tiden nya krav på förbättringar av idrottsanläggningar.

Mer läsning

Annons