Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite läktarsnack – oss bröder emellan...

Det var finfrämmande på Strömvallen på onsdagen.
U21-hjälten Marcus Berg hälsade på brorsan Jonatan – och ställde upp på en sällsynt intervju med Sporten.
– Jag har fått så oerhört många samtal den senaste tiden och inte svarat på ett enda.

Annons

Marcus Berg – som är tillbaka på Strömvallen för första gången sedan han sänkte GIF med två mål förrförra säsongen – omges ständigt av rykten efter succén i U21-EM.

Man kan läsa om hur klubbar som Hamburg, Everton och Manchester United är intresserade. Men just alla dessa rykten tycker han är jobbiga.

– Det är väldigt mycket rykten som just är rykten. Jag har valt att inte prata med pressen om det för då skulle jag få prata i telefon varje minut. När det händer nåt så händer det nåt, inte innan, säger Marcus.

Lillebror Berg har just nu semester. Hans lag Groningen har tränat sen ett par veckor tillbaka, men Marcus fick extra ledigt tack vare U21-slutspelet.

– Ja, nu är jag här och hälsar på brorsan. Det är första gången på väldigt länge som hela familjen är samlad.

– Ja, jag brukar följa alla matcher jag kan när jag inte spelar match själv.

– Hela familjen såg matchen och det utbröt stort jubel framför teven och morsan sprang runt och gjorde målgest i vardagsrummet.

– Det har gått bra för honom och för laget, men det är inte något som jag är förvånad över. Jag önskar honom all lycka, säger Marcus.

Målgester fick Marcus själv göra flera gånger om i U21-EM. Han vann ju som bekant skytteligan med sina sju mål, vilket också är rekord för turneringen.

– Det gick bra för hela laget, men det som fortfarande känns jobbigt är att vi kunde gått längre. Vi gjorde en sån upphämtning och hade ett sånt go inför hemmapubliken, då kändes det surt att förlora på straffar. Jag tror vi hade kunna ge Tyskland en bra match.

– Jag kände mig ganska sliten innan det drog igång. Jag hade spelat 40–50 matcher nonstop, men jag kom in i det väldigt bra.

Men succén började ju inte i U21-landslaget, målproduktionen började mycket tidigare.

Efter moderklubben IFK Velen och Torsby hamnade Marcus i IFK Göteborg som 17-åring 2003. Två år senare gjorde han debut när han blev inbytt på övertid mot Malmö. Samma säsong gjorde han sitt första mål, mot Helsingborg på bortaplan. Men det var 2007 han fick sitt stora genombrott. Trots att han bara gjorde 17 matcher blev det 14 mål och en delad skytteligaseger med Helsingborgs Razak Omotoyossi.

Han är därmed den hittills ende som vunnit skytteligan och SM-guld under sin första säsong som ordinarie i allsvenskan. Han blev givetvis ett hett villebråd på marknaden och övergången till holländska Groningen var den dyraste värvningen klubben gjort.

– Det var väldigt jobbigt att flytta, men när jag väl kommit in i laget var det de bästa jag gjort. Det kändes också som om jag hade störst chans att få spela i den holländska ligan.

– Vi är ju några svenskar i laget och det går inte att få det mycket bättre när man flyttar hemifrån.

Redan i den andra matchen för Groningen gjorde han två mål mot storlaget Ajax.

– Men sen blev jag petad i några matcher. Jag gjorde inga mål på hemmaplan och tränaren sa till mig att jag skulle få vila eftersom det skulle bli för stor press på mig annars.

Nog kom han tillbaka alltid. Två nya mål kom mot ett annat storlag, Feyernoord. Han blev inbytt med 20 minuter kvar och vände matchen som slutade 3–2 till Groningen. Han gjorde också fyra mål mot Roda i december 2008.

– De där målen höjde självförtroendet, helt klart, säger Marcus som gjort 32 mål på 56 matcher i Groningen.

Återstår att se hur länge han blir kvar där.

Nu väntar många på att han ska få mer speltid i A-landslaget.

– Jag har fått chansen i ett par landskamper och har väl inte riktigt tagit den. Men ibland är det så, det tar ett tag att komma in i laget och spelsättet. Men jag hoppas så klart på fler chanser.

Mer läsning

Annons