Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk halvlek förde Sverige till semifinal

Sverige är klart för semifinal i U21-EM efter en magisk första halvlek mot Serbien.
Anfallsduon Marcus Berg och Ola Toivonen låg bakom samtliga mål i 3–1-segern.
– Jag är stolt över killarna, säger förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Annons

Det var Serbien som var piskat att göra mål. Då chocköppnade Sverige med två mål under den första kvarten. Och två gånger om var det EM:s skyttekung Marcus Berg som slog till.

– Vi spelade fantastiskt i dag och våra tränare hade lagt upp en jättebra taktik, säger Berg.

Först krutade han in 1–0 med vänsterfoten snyggt framspelad av Emir Bajrami. Sju minuter senare rann Bajrami igenom i straffområdet och fälldes av en serbisk back. Domaren blåste straff och Berg rullade iskallt in tvåan.

– Det var bestämt att jag skulle lägga straffarna och jag kände mig 100 procent säker på att sätta den, säger anfallaren.

De båda målen fick den serbiska klacken att kasta in både stålpinnar och kylklampar på plan. Ett visst hopp tändes ändå för serberna när Gojko Kacar knäade in reduceringen i den 28:e minuten. Men jublet hade knappt lagt sig när Ola Toivonen en minut senare visade klass. Han löpte sig loss från sina bevakare och chippade elegant in 3–1.

– Det var mentalt viktigt för oss att få det målet så snabbt, säger Jörgen Lennartsson.

Han var så klart urnöjd med sitt lag.

– Jag är stolt över spelarnas attityd och mentaliteten att ta initiativet direkt. Vi hade pratat om att gå in med passion och att våga anfalla. Vi visste att inledningen var viktig och att vi gjorde det första målet.

Det var en svensk urladdning som fick det serbiska laget att tappa ansiktet. Varningarna haglade och efter att Kacar kapat Pontus Wernbloom utbröt full kalabalik där serbiska avbytare rusade in på plan. I slutminuterna av första halvlek blev högerbacken Nenad Tomovic utvisad efter att dragit ner Bajrami.

– Vi visste att Serbien inte är så bra när det går emot dem. Det gällde att hålla oss lugna, menar Lennartsson.

Ett sargat Serbien orkade inte störa Sverige i den andra akten. De fortsatte i stället att spela fult och i den 69:e minuten fick Nikola Petkovic syna det röda kortet efter en ful armbåge på Toivonen. Svenskarna kunde lugnt spela ut matchen utan större bekymmer och publiken ställde sig till och med upp långa stunder och applåderade det anfallsglada landslaget.

Nu gäller det dock för U21-killarna att ladda om för en ny rysare. Redan på fredag är det dags för semifinal mot England i Göteborg. Där väntar ett starkt engelskt lag som vann sin grupp före Tyskland, Spanien och Finland. England jagar dessutom sin första EM-titeln sedan 1984.

– Det blir kul att spela i Göteborg och roligt för supportrarna där. Själva matchen får vi tänka på lite senare.

Där får Jörgen Lennartsson klara sig utan både Wernbloom och Bajrami som är avstängda efter att ha dragit på sig varningar. Ett tungt avbräck då duon varit tongivande i gruppspelet.

– Det blir en intressant utmaning att hitta två ersättare, säger Lennartsson.

I gruppens andra match slog Italien Vitryssland med 2–1 och möter Tyskland i andra semifinalen.

Mer läsning

Annons