Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus i hetluften i EM-kvalet – inför drygt 43 000 åskådare

Tyskland–Azerbajdzjan i EM-kvalet var Markus Strömbergssons största match i karriären.

Men knappast den svår-aste.

– Det var inget fokus på oss, så jag är ganska nöjd, summerar Gävledomaren sin insats inför drygt 43 000 åskådare.

Annons

Han hade tidigare dömt en betydelselös VM-kvalmatch mellan Azerbajdzjan och Wales, men det har var något helt annorlunda.

– Visst var det speciellt, ett av Europas bästa lag på hemma–plan och 43 000 på läktarna. Men när matchen väl är igång hinner man inte tänka på sådant, det är väl mer i förberedelserna, säger Strömbergsson.

Tyskland gjorde en blek figur i sin första EM-kvalmatch borta mot Belgien, även om det blev 1–0-vinst, och trycket från de kräsna hemmasupportrarna var på förhand stort. Azerbajdzjan, under ledning av förre tyske storspelaren Berti Vogts, visade sig emellertid bli den munsbit som man räknat med. Det blev 6–1 till slut efter bland annat två mål av Miloslav Klose.

Bland det första som hände var att tyske mittbacken Per Mertesacker skadade sig illa när en motståndare gick hårt in i en luftduell. Markus Strömbergsson dömde frispark till Tyskland, men ingen varning. Och faktum är att han inte heller under resten av matchen behövde visa något kort – något han är ensam om bland de 47 domare som dömt i EM-kvalet hittills.

– Det var lite skönt, och att det inte blev några dumheter får jag väl till viss del ta åt mig äran av. Samtidigt måste jag vara ödmjuk och säga att det inte var den svåraste matchen att döma.

– Men jag missade nog en varning när det var armspel i samband med en luftduell.

Strömbergsson upplevde annars att spelarna på planen hade stor respekt för honom och att alla var mer eller mindre tillfreds med hans insats.

– Det var inget fokus på oss domare under eller efter matchen, så jag är ganska nöjd.

En tysk tv-kommentator hakade dock upp sig på att Miroslav Klose inte fick straff i den 71:a minuten när hans skott tog på en motståndarhand.

Och att frisparken som föregick hörnan som sedan ledde till Azerbajdzjans reduceringsmål var billig.

”Han har ingen lysande domarkarriär framför sig”, ska kommentatorn ha fastslagit enligt fotbollskanalen.se.

– Jaså, ja, det finns ju åsikter. Så är det i den här branschen att saker och ting inte betraktas objektivt, säger Strömbergsson, som i alla fall fick tummen upp från domarobservatören, även när det gällde straffsituationen.

– Där känner jag mig trygg. Visst tog bollen på handen, men det fanns ingen avsikt, säger han.

Nu har du klarat det här – är du redo för ännu större uppgifter nu?

– Ja, jo, jag känner att jag hela tiden tar steg framåt. Men jag har aldrig satt några konkreta mål i min fotbollskarriär. Jag är en jäkla tävlingsmänniska och vill alltid göra mitt bästa, och gör jag det får jag större och större matcher.

Nästa vecka är det dags för ännu ett stort internationellt uppdrag när han gör debut som huvuddomare i Europa league i mötet mellan Dynamo Kiev och FC Bate Borisov. Fast innan dess – allsvensk serielunk.

Svår omställning?

– Nja, det är klart att det är skillnad, men jag är ganska duktig på att ställa om. Och jag kan tänka mig att matchen mellan Elfsborg och Mjällby snarare blir tuffare än det här med mer situationer.

Mer läsning

Annons