Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus Strömbergsson: ”Den största matchen hittills”

Tyskland tog brons när fotbolls-VM avslutades i juli.

Nu ska Markus Strömbergsson döma det stjärnspäckade laget i EM-kvalet mot Azerbaijan i Köln den sjunde september.

– Den största matchen jag hittills har fått, säger gävledomaren.

Annons

Det är raskt marscherat av 36-åringen som debuterade i allsvenskan 2003 och blev FIFA-domare för fyra år sedan. Hans första A-landskamp var Azerbaijan mot Wales i VM-kvalet förra året. Det här är hans andra och den känns onekligen större.

– Jo, det är det väl. Tyskland är ju en stornation inom fotbollen och det känns jätteroligt. Jag är en tävlingsmänniska och vill förstås nå så långt som möjligt. Jag ser det här som en bra chans. Men det gäller att göra bra ifrån sig för att få ytterligare matcher, säger Markus.

Att han har imponerat i sina internationella framträdanden är helt klart. Att han fick just det här fina uppdraget bottnar nog att det gick väldigt bra under U19-EM i somras där Strömbergsson gick så långt att han fick döma semifinalen mellan Spanien och England.

– Det var många som var där och tittade och visst gick det helt okej. Dom ansvariga tyckte väl jag var mogen för det här nu och jag ska verkligen göra mitt bästa för att visa det också.

Med sig som linjedomare får han Stefan Wittberg och Fredrik Nilsson medan Daniel Stålhammar är fjärdedomare.

Markus Strömbergsson är inne på sitt andra år som svensk proffsdomare och det har medfört en hel del resor ut i Europa. På senaste tiden har det varit både Bratislava i Slovakien och en tur till Rumänien för att döma i de olika europacuperna. Senare i augusti är han också fjärdedomare då Steaua Bukarest möter Grasshoppers.

– Det är en förmån att få syssla med det här på heltid och jag är verkligen glad att jag har fått den här chansen, säger Markus.

Han kommer att ladda upp med några allsvenska uppdrag innan avresan till Köln i september. Nu närmast är det heta mötet mellan Helsingborg och IFK Göteborg som står på programmet.

Även lillebror Martin Strömbergsson har fått ett internationellt uppdrag. Han är fjärdedomare i U21-kvalet till EM mellan Portugal och England.

Domartraditionen i lilla Gästrikland förs därmed vidare. Vintertid är det ju Thomas ”Kuben” Andersson och Patrik Sjöberg som dömer ishockey på världsnivå.

– Det är ganska kul. Jag brukar prata med både ”Kuben” och Patrik lite då och då, säger Markus Strömbergsson.

Mer läsning

Annons