Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramadan har startat för Chibsah

Så var den igång – ramadan.

Sporten besökte GIF-spelaren Yussif Chibsahs familj under den muslimska högtidens första dag.

För den djupt troende mittfältaren betyder den heliga fastemånaden något alldeles speciellt.

Annons

Under dagen har GIF-truppen tränat dubbla pass inför helgens tuffa bortamatch mot Malmö FF. Det är varmt och vattenflaskorna är minst sagt populära längs sidlinjen på Kungsbäcks gräsplan. Alla dricker – utom en. Yussif Chibsah.

Först senare på kvällen när klockan har slagit 20.55 dricker han sina första klunkar. Det är ju ramadan. Och som en djupt troende muslim vill den 26-årige GIF-mittfältaren göra rätt för sig.

När fastan dagligen bryts vid mörkrets inbrott är det vanligast att äta dadlar, yoghurt och dricka vatten – allt enligt profeten Muhammeds goda föredöme. Hemma i Chibsahs bastuvarma lägenhet på Brynäs i Gävle – där han samlat sin familj, sin bror och flera vänner – är bordet uppdukad med meloner, apelsiner, dadlar och bananer.

När alla har ätit färdigt beger de sig in i vardagsrummet och ber tillsammans. Därefter återupptas ätandet.

– Det här är en typisk gröt från Västafrika gjord på ris kryddad med ingefära, säger Chibsah medan han matar sin lilla dotter.

Efter måltiden väntar umgänge och tv-tittande innan den sista födan äts vid 01-tiden.

– Då blir det ris och lamm, säger 26-åringen.

Klockan 02 släcks lamporna i det Chibsahska hemmet. Samma ritualer kommer sedan att fortsätta i ytterligare 28 dagar innan ramadan avslutas med en stor fest, eid al-fitr.

I fjol inverkade ramadan negativt på GIF-mittfältarens spel i allsvenskan. Chibsah hade haft en starkt uppåtstigande form fram till den muslimska högtiden. När ramadan inträffade – det vill säga när nymånen skådats i Mekka, hamnade innermittfältaren i en svacka.

I år är Yussif Chibsah övertygad om att han kommer att klara det bättre.

– Tidigare var jag ovan vid att solen är uppe längre här än i Afrika. Under ramadan får jag inte äta eller dricka något så länge solen är uppe. Här i Gävle betyder det att jag fastar från 03 på morgonen fram till runt 21 på kvällen. I Ghana var fastetiden mellan 06 och 18.

Det verkar jobbigt att kombinera med professionellt fotbollsspelande?

– Ja, det hela är väldigt svårt för mig. Det gäller att jag koncentrar mig extra när jag spelar. Men jag har fastat så länge jag varit proffs (tio år), så det här är inget nytt för mig.

– Jag gör alltid mitt bästa ute på planen, sedan är det upp till Pelle att avgöra om jag ska spela eller inte. Att fasta är inte lätt, tänk dig själv, hur många i laget som skulle klara av det?

Varför gör man det här som troende muslim?

– Därför att Gud vill att man ska känna för de fattiga och för de som har det svårt. När jag inte äter något under dagen får jag känna på hur det känns för dem. Det är en av grundpelarna med ramadan.

I Tyskland har landets muslimska råd kommit överens med statstjänstemän om att alla professionella fotbollsspelare får dispens likt gravida, gamla, barn och sjuka från de stränga muslimska reglerna och kringgå fastandet.

– Jag har undersökt om jag kan göra det i Sverige, men jag har inte fått något klartecken, säger Yussif Chibsah, som har vuxit upp i en djupt religiös familj i Ghana.

Mer läsning

Annons