Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siv, 83, får åka till EM-kvalet på Råsunda: ”Åh, vad roligt”

Siv Hansson, 83, från Sandviken trodde knappast att åtta rätt skulle räcka.

Därför blev hon smått chockad när Sporten meddelade att hon vunnit finalen av Fotbollstipset.

– Fantastiskt! Åh, vad roligt, utbrister hon.

Annons

Redan när hon blev veckans vinnare och kvalificerade sig till finalen blev uppståndelsen stor. Telefonen ringde stup i ett och folk hon knappt känner har stannat henne på stan.

Så hur ska det inte bli nu?

Siv Hansson är bäst på lokal fotboll – det är ju det Fotbollstipset handlar om.

Och det är hon som får åka till Råsunda den 11 oktober för att se Sverige–Holland i EM-kvalet, antingen ihop med maken Torsten eller kanske dottern.

– Ja, det är otroligt. Men det är synd om alla unga killar som förlorade, säger Siv Hansson.

Hon trodde som sagt inte att hennes åtta rätt skulle räcka, eller som hon säger ”jag tyckte att det var dåligt när jag räknade ihop det”. Men det visade sig vara en svår finalomgång, och en nyckel var att hennes favoritlag Kungsgården – där barnbarnet spelar – lyckades vinna hemma mot Årsunda i division 4.

– Vi var där och tittade. Kungsgården avgjorde i sista sekunden, berättar Siv, som erkänner att hon tippade lite med hjärtat i det fallet.

Som vi har berättat tidigare har 83-åringen ett genuint idrotts- och fotbollsintresse som föddes redan i unga år. Hennes bror Gunnar Zackrisson var skyttekung i SAIK:s bandylag på 40-talet och spelade även fotboll i samma förening.

Någon hjälp med att knåpa ihop finalkupongen behövde hon förstås inte – även om många tycks ha trott det.

– När jag vann första gången var alla på mig och sa att Torsten måste ha hjälpt mig, eller barnbarnen. Då blev jag förbaskad, berättar Siv.

• Tippar du på Stryktipset också?

– Nej. Men jag är lite av en tävlingsmänniska annars. Jag gillar kunskapstävlingar och korsord, det blir lite av varje.

Att få se en landskamp på Råsunda – som dessutom kan avgöra om Sverige tar sig till EM – blir en höjdare tycker hon. Och man undrar förstås vad en tipsexpert ser i spåkulan för det blågula lagets räkning.

– Ja, det beror på vad de tar in för folk. Jag tycker att det är så många nya. Men jag får verkligen hoppas att de klarar det.

• Vem har du som favorit i landslaget?

– Kim (Källström), naturligtvis! Han härstammar ju från Sandviken. Hans pappa har spelat i Sandvikens IF, vet du. Sedan gillar jag Anders Svensson också.

Om exakt två veckor får hon se dem spela – och det kan hon tacka sina fotbollskunskaper för.

Mer läsning

Annons