Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömbergsson: Hellre måldomare än tv-bilder

Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har gett som förslag att ge fjärdedomarna tillgång till tv-bilder under matchens gång.

Däremot får han inte fullt stöd i frågan av Gävle­domaren Martin Strömbergsson.

Annons

– Jag tycker man ska satsa på måldomare i stället, säger den allsvenska domaren.


Det har varit en hel del diskussioner kring om det ska införas måldomare – eller målkameror – inom fotbollen.

Extra hett har det här temat varit under fotbolls-VM då flera misstag från domarna blivit väldigt avgörande och på så sätt väckt många kritiska åsikter kring domarnas insatser.

Då kommer Lars-Åke Lagrell med ett helt nytt förslag på hur man ska få misstagen och kritiken att minska.

Det är att ge fjärdedomaren tillgång till tv-bilder under matchens gång vilket ger han möjligheten att meddela huvuddomaren, genom sitt kommunikationssystem, eventuella händelser som han missar. Detta vill han testa i allsvenskan.

Gävledomaren Martin Strömbergsson med två allsvenska matcher i bagaget ser inte helt positivt på Lagrells idé.

– Det kan bli lite oklarheter i när fjärdedomaren ska gå in och rätta domaren, jag är rädd för att det kan bli för mycket, säger Martin Strömbergsson.

För i många situationer kan det vara så att domaren ser situationen mycket tydligare än vad fjärdedomaren gör på sin tv-monitor.

– Det är så det kan vara och då kan det medföra problem.

Visserligen kritiserar den 33-åriga domaren inte förslaget fullt ut – hanterar man det på rätt vis kan det bli riktigt bra, tror han.

Om detta införs endast vid bedömning av mål, ser du positivt på det då?

– Absolut, då är det helt perfekt, för det gäller som sagt att man är tydlig med vart det ska användas. Som vid bedömningen av ett mål, är bollen över mållinjen eller är den inte det, säger Strömbergsson.

I Europa League har man provat att använda två extra straffområdesdomare – något man även kommer att göra i kommande Champions League. Detta ser Martin Strömbergsson väldigt positivt på.

I alla fall utifrån det han hittills sett av det.

– Det fungerade bra i Europa League, så jag kan tycka att man ska satsa på måldomare i stället. Har det fungerat bra finns det ingen anledning att inte fortsätta med det.

Mer läsning

Annons