Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Sandvikens IF:s chansning gick inte hem i cupen – men ska ge en högvinst senare i höst

Annons

Sandvikens IF vågade och placerade halva startuppställningen på bänken i cupmatchen mot Åtvidaberg.

Vinnande?

Inte den här gången.

Men det draget ska vara en investering till de återstående åtta matcherna i division 2 Norrland.

Nu utmanade Sandvikens IF faktiskt till sista spark ändå, när man vädrade kompetensen på bänken och Marcus Hägg såg ut att skicka in kvitteringen med sekunder kvar – men ett Åtvidabergsben fanns på mållinjen och det blev 1–2.

Jag säger verkligen inte att lagledningen för Sandvikens IF gjorde fel när man valde att göra den här cupmatchen till ett mellanspel under säsongen.

När man går för seriesegern går det inte att plötsligt förfalla till publikfrieri, även om det är frestande.

Ändå är det ju så att det blåser in förväntan över Jernvallen när Sandvikens IF spelar cupmatcher.

För fyra år sedan hade man Malmö längst upp på gaffeln med en 3–1-ledning, men fick vika sig efter 3–6 i förlängningen.

Men inte året efter, när man hämtade in AIK:s 2–1-ledning, kvitterade – och sedan avgjorde i förlängningen. Andrew Stadler, som slog till då, har haft en lysande karriär efter det och finns nu med i Östersunds allsvenska spel- och resultatsuccé.

Nu var man...inte riktigt nära. Och jag har redan berättat varför. Sju startspelare saknades, Sunday Bale var ju avstängd, medan herrar som Hägg, Junior, Hellström, Jansson, Hansson och Aspgren satt still.

Därmed också 57 av 67 mål från norrtvåan.

Och Åtvidaberg kom med B-laget...inte. Där startade sju spelare i superettan senast.

Däremot kastade Åtvidaberg in comebackade målvakten Henrik "Fimpen" Gustavsson i målet. Någon trodde att han hade stått i den där cupfinalen 1970 mellan just SIF och Åtvid (0–2), men han fyller faktiskt bara 40 i höst.

Åtvidaberg tog ledningen i 20:e minuten och det såg väl ut som om det inte skulle bli särskilt mycket för de över tusen på läktarna att hoppa omkring för.

Men på en frispark i 38:e minuten satt kvitteringen, när Viktor Nordin skickade in bollen och Amar Guidji skarvnickade perfekt i bortre burgavlen.

Match igen. Åtvidaberg tog ledningen igen i 64:e och till slut försökte SIF skruva upp kvitteringsjakten – men egentligen gav den bara den där bollen som rensades bort på mållinjen.

Standardhöjningen var dock märkbar efter varje byte; Hellström, Junior och Hägg. Även om lagkaptenen Olof Mård höll klassen hela matchen och Amar Guidji var fartfylld, smart och utmanande. Men SIF spelade också, med sina främsta forwards på bänken, med 4–5–1-uppställning och var rätt uddlöst.

Men det är det här som gäller:

Just nu tvåpoängsledningen i division 2 Norrland. Den som äntligen kan ge den uppflyttningen.

Skellefteå på lördag på just Jernvallen.

Då håller SIF inte igen.

Garanterat.

Domarnivån är hög i Gästrikland. Det har den alltid varit. Så när assisterande domaren Mahbod Beigi fick problem efter tio minuter och tvingades bryta matchen – då reste sig brorsan Rambod från läktaren, bytte om och tog över flaggan.

Dagens inhoppare – nu när ingen av SIF:s lyckades kvittera.

Sandvikens IF–Åtvidaberg 1–2 (1–1)

Målen: 0–1 (20) Simon Alexandersson, 1–1 (38) Amar Guidji, 1–2 (64) Simon Alexandersson.

Varningar, SIF: Olof Mård och Hjalmar Öhagen.

Publik 1 022.

Domare: Patrik Eriksson, Gävle.

Så här spelade SIF: Tobias Wennergren – Aram Abed, Emil Molin, Olof Mård, Mohamed Kamara – Amar Guidji (Marcus Hägg, 82), Daniel Badjelan (Jonathan Hellström, 46), Viktor Nordin (John Junior, 66), Hjalmar Öhagen, Brett Larocque – Tshutshu Tshakasua,

Mer läsning

Annons