Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tshutshu levde upp till GIF-tränarens order

/
  • Tshutshu Tshakasua avgjorde för Gefle IF i grevens tid hemma mot Varberg i svenska cupens andra gruppspelsomgång.

Gefle IF:s supertalang byttes in som anfallare i den 65:e minuten.
En något obekväm position för Tshutshu Tshakasua i A-laget – men på tilläggstid blev 17-åringen matchhjälte hemma mot Varberg.
– Först fattade jag inte vad som hände, säger Tshutshu om sitt avgörande 2–1-mål.

Annons

Tshutshu Tshakasua har varit anfallare under hela sin karriär, men i Gefle IF:s A-lag används han främst som yttermittfältare.

GIF-tränaren Roger Sandberg har tidigare konstaterat att Tshutshu är som bäst när han kommer rättvänd och får möjligheten att utmana sin motståndare – och det är på yttermittfältet han har störst förutsättningar att kunna utnyttja just de egenskaperna.

Mot Varberg i svenska cupens andra gruppspelsomgång klev Tshutshu dock in som anfallare i den 65:e minuten, då han ersatte Dardan Mustafa.

– Dardan gjorde en fantastiskt bra match och var hela tiden ett hot och han kunde mycket väl ha gjort 2–0 innan han blev utbytt. Men han har sedan i går haft lite känningar i baksidan av låret och vi kom överens i halvtid om att han skulle spela max 20 minuter i andra halvlek. Vi fullföljde den planen, säger Roger Sandberg och fortsätter:

– Tshutshu har mest tränat på yttermittfältet, men vi har inga andra forwards tillgängliga just nu i och med att Dioh, Bellander och Hjelte är skadade. Då satte vi in Tshutshu som forward.

Sandbergs order till Tshutshu var att löpa mycket, utnyttja sin kvickhet och se till att inte hamna i några brottningsmatcher med Varbergs starka mittbackar.

Tshutshu levde upp till det önskemålet – och blev stor matchvinnare för GIF när det såg ut att bli oavgjort.

– Johan (Oremo) fick bollen utanför straffområdet, jag såg en lucka och sprang dit och sedan fick jag en fantastiskt fin passning av Johan, säger Tshutshu, som hittade rätt med högerfoten i den första tilläggsminuten.

– Först fattade jag inte vad som hände, men sedan när jag såg att Lantto sprang fram till mig kom jag tillbaka till jorden. Det var en jätteskön känsla.

Målet var Tshutshus första i A-laget och det gav GIF tre nya poäng i svenska cupens gruppspel.

– Vi har ett väldigt bra läge i gruppen nu och jag hoppas att jag får fortsatt förtroende från Roger.

Hur sammanfattar du ditt inhopp i övrigt?

– Det kändes tufft. Jag är inte så stark och har inte den fysik man behöver för att spela forward i A-lagssammanhang, här ser jag mig själv som yttermittfältare där jag får använda min snabbhet och kvickhet.

Roger Sandberg:

– Tshutshu har haft en strålande försäsong och det är glädjande att han fick komma in och avgöra.

GIF-tränaren är även fortsatt belåten med yttermittfältaren Johan Bertilssons effektivitet. I går gjorde Bertilsson 1–0 för GIF och värt att poängtera är att han har gjort mål i samtliga tävlingsmatcher som han startat i för GIF, varav en match i allsvenskan förra året.

– Jag förväntar mig att han håller det snittet, säger Roger Sandberg med ett leende.

Örebro bortaslog Dalkurd med 1–0 på söndagen och är två poäng efter GIF, som har full pott inför den sista gruppspelsomgången. Där ställs GIF mot Örebro på bortaplan nästa söndag och en poäng räcker för avancemang.

Mer läsning

Annons